Gyors és finom tésztaszósz.
Pesto nem csak bazsalikomból készülhet. Ez, talán a legismertebb változat a Pesto Genovese, amit a Genova körül megtermő/előállított termékekből készítenek. A helyi földekről származik a bazsalikom és a fokhagyma, az erdőkből a fenyőmag, a sajtmesterektől pedig a pramezán.
E mellett a pestonak azonban számos variációja létezik, készíthetjük rukkolából, spenótból, avokádóból, friss, vagy szárított paradicsomból is. A felsoroltak közül a legutóbbit Calabriában készítik a tésztákhoz, innen a név is. Az egyszerűbb kézzel készített tésztákhoz, amibe ujjainkkal, vagy egy tompa kés pengéjével nyomunk kis mélyedéseket, tökéletes.
Hozzávalók
150 g olajban eltett aszalt paradicsom
fél chili
2 teáskanál oregano
1 gerezd fokhagyma
olívaolaj
Elkészítés
Az olívaolaj kivételével tegyél mindent a késes robotgépbe, vagy egy mozsárba, és dolgozd össze krémesre. Ezután keverd hozzá annyi olívaolajat, hogy egy a pasztánál lazább, de még sűrű krémet kapj.
Fogyaszthatod azonnal, de el is teheted. Üvegben, ha a tetejére öntesz kb. 1 ujjnyi olívaolajat, hűtőben 2-3 hétig eláll.