Lazac krémes mártásban.

Kimaradtam a karácsonyi lazac vacsorából, ezért most pótoltam be azt. A szokásos citrusos ízek helyett – talán mert ebben az időben semmi másra nem tudok gondolni, csak a tavaszias időjárású Amalfi-partra – azonban egy merőben más módon készítettem el. Néhány szem maradék aszalt paradicsomból és bazsalikomból készítettem egy tejszínes  mártást, ebben forgattam meg a már lesütött lazacot. Egyáltalán nem volt idegen a haltól ez az ízvilág, sőt nagyon is jól harmonizáltak az ízek. Fehér húsú halakkal vagy csak egy adag tésztával is elkészíthető. 

Hozzávalók
∼2 főre∼

2×15 dkg lazacfilé
4 szem aszalt paradicsom
1 teáskanál szárított bazsalikom
2 dl tejszín
fél citrom leve
só, bors

Elkészítés
Ha a lazacon rajta van a bőre, egy vékony pengéjű kés segítségével távolítsd el. 
A lazac mindkét oldalát sózd és borsozd, majd kevés olívaolajon 3-4 perc alatt süsd meg mindkét oldalát (ha a lazac félig kivilágosodott, akkor fordítsd meg). A kész halat tedd egy tányérra.
A serpenyőbe öntsd a tejszínt, majd a citrom levét. Add hozzá az apró kockákra vágott aszalt paradicsomot és morzsold bele a bazsalikomot is. Pár perc alatt főzd össze a mártást. Ha szükséges sózd, tedd vissza bele a lazac szeleteket, hogy átmelegedjenek. 
Linguine tésztával tálald.