Szaloncukor formájú tészta.

A caramelle a ravioli egyik fajtája, nevét cukorka formájáról kapta. A Párma környékére jellemző tészta egy tipikus, otthon készített tészta. Annak ellenére, hogy az alakja a szaloncukorra emlékeztet, nem csak karácsonykor készítik.
Pármáról valószínű mindenkinek a sonka jut eszébe, de ez a tészta mégsem azzal készül. Az olaszok a húsos tölteléket meghagyják a zöldséglében felszolgált tortellininek. Raviolit szívesebben töltenek zöldséges, vagy sajtos krémekkel.
Én most ez utóbbihoz nyúltam, mert a ricotta a tévhittel ellentétben nem túró, hanem sajt. Egyszerű ízesítés, de egy fantasztikus étel lett belőle.

Hozzávalók
∼2-3 főre∼

250 g durum tésztaliszt
3 M méretű tojás
250 g ricotta
1 marék reszelt parmezán
1 citrom leve és reszelt héja
2 evőkanál vaj
4-5 levél zsálya

Elkészítés
A ricottát keverd össze a parmezánnal, a citrom levével és reszelt héjával. Töltsd szilikon habzsákba, felhasználásig tedd a hűtőbe.
A lisztet borítsd egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy lyukat. Üsd bele a tojásokat, és egy villával dolgozd el őket. Lassan kezd el a tojásokhoz keverni a lisztet, majd ha összeálltak a hozzávalók gyúrj  egy homogén, rugalmas tésztát. A tésztát oszd négy részre, azokat a darabokat, amiket épp nem használsz, tekerd be folpakkba, nehogy kiszáradjanak. A tésztát nyújtsd ki közepesen vékonyra, majd vágd fel kb. 5×4 centis téglalapokra.

A habzsákból nyomj mindegyik közepére egy kis csíkot a ricottás töltelékből. A tésztát tekerd fel, a két végét csippentsd össze, így formálj kis, szaloncukor alakú batyukat. 
A tésztát sós, lobogó vízben pár perc alatt főzd meg. Közben egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, dobd bele az összemorzsolt zsálya leveleket. A kész tésztát forgasd az ízes vajba. 
Reszelt citromhéjjal és/vagy parmezánnal megszórva tálald.