Püsüökkenyér német módra.
Gyerekkoromban sokszor sütöttünk püspökkenyeret, vagyis Stollent, nem csak Karácsonykor. A német sütemény azonban kifejezetten egy karácsonyi finomság, nevét is onnan kapta, hogy formája a bepólyázott, újszülött Jézusra emlékeztet. Németország szinte minden tartományának megvan a maga receptje, a leghíresebb a Dresdner Stollen, vagyis a drezdai változat, ami marcipánnal készül.
Hozzávalók
100 g aranymazsola
25 g aszalt áfonya
1 narancs leve
4 cl brandy
125 ml 3,5% tej
1 evőkanál cukor
25 g friss élesztő
275 g kenyérliszt
1/2 teáskanál őrölt fahéj
1/4 teáskanál őrölt szerecsendió
1/2 teáskanál őrölt zöld kardamom
1 csipet só
1 tojás
50 g puha vaj
40 g kandírozott gyümölcs és gyümölcshéj (vegyesen)
40 g koktélcseresznye felaprítva
50 g mandula felaprítva
200 g marcipán
Elkészítés
A narancs levét melegítsd össze a brandyvel, majd öntsd le vele a mazsolát és vörösáfonyát. Legalább egy órát áztasd, hogy megpuhuljanak.
A tejet langyosítsd meg a cukorral, morzsold bele az élesztőt és futtasd fel benne.
A lisztet a fűszerekkel és a sóval keverd össze a robotgép táljában. Add hozzá a tojást és a felfutott élesztőt, majd a gép dagasztó karjával dolgozd össze a tésztát. Amikor összeállt, adagold hozzá a vajat is, 10-12 perc alatt dagassz fényes, ruganyos tésztát. A végén keverd bele a kandírozott gyümölcsöket és a mandulát is. Adj hozzá 1-2 evőkanállal a narancsos léből (a maradékot teába öntve használhatod fel). Letakarva keleszd 1 óra alatt a duplájára.
A megkelt tésztát borítsd ki lisztezett felületre, nyújtsd ki ovális alakúra úgy, hogy középen a tészta vastagabb, a szélein vékonyabb legyen. A marcipánból formázz rudat, fektesd a tészta közepére, majd hajtsd rá a tészta alsó, hosszabbik felét, utána a felsőt is. Letakarva pihentesd 30-40 percet, közben melegítsd fel a sütőt 160 fokra.
A Stollent 25-30 perc alatt süsd készre a meleg sütőben. Rácson hagyd kihűlni, majd porcukorral megszórva tálald.