Ricottás karácsonyi finomság.

A Zuccottot először Gennaro Contaldo és Antonio Carluccio Két éhes olasz című sorozatában láttam. Ennek legalább 6 éve, és azóta minden évben azért készítek Panettonét, hogy végül ricottával rétegezzem és a Karácsony reggelt Zuccottoval köszönthessen.
Na most ezzel csak annyi baj van, hogy a Panettone magában is annyira finom, hogy pillanatok alatt elfogy. 🙂 Így sajnos eddig egyetlen Panettone sem érte meg, hogy Zuccotto legyen belőle, ezért idén úgy döntöttem, két Panettone-t sütök, így arról sem kell lemondanom, hogy az ágyban fekve, habos kakaóba mártogatva majszoljam a kedvenc ünnepi kalácsom. És azt hiszem, ezt a szokásom megtartam a jövőre nézve is. 🙂

Hozzávalók

1 nagy Panettone (recept itt)
800 g ricotta
140 g cukor
70 g kandírozott gyümölcs
1 evőkanál kakaópor
2 marék szeletelt mandula felaprítva
kb. 1 dl desszertbor

 

Elkészítés
A Panettonet karikázd fel. Három nagy szeletet tegyél félre, a többit felezd, vagy negyedeld a tálad méretétől függően. 
A ricotta egyik felét keverd össze 70 g cukorral és a kandírozott gyümölcsökkel, a másik felét a maradék cukorral a kakaóporral és a mandulával. 
Egy tálat bélelj ki műanyag fóliával, majd az aljára tedd az egyik kör alakú Panettone szeletet. A cikkeket rakd körbe a tál oldalán. Kend meg a süteményt a desszertborral. Kanalazd a gyümölcsös 

ricottát a tálba, majd fedd be egy karika Panettoneval. Kend meg borral, majd mehet rá a kakaós ricotta. Ezt borítsd be a harmadik kör alakú szelettel, kend meg borral, hajtsd rá a fólia kilógó széleit. Tegyél súlyt a sütemény tetejére, majd tedd hűtőbe egy éjszakára. 
Másnap borítsd ki a süteményt a formából. Kakaóporral megszórva tálald.