A görög laposkenyér.

Azt szeretem a kenyérben, hogy annyira sokszínű, felhasználása pedig változatos. Lehet édes és sós, kicsi és nagy, kerek és hosszúkás, buci és lapos. Ez utóbbi a kenyér legősibb formája, melyet ma is sok nemzet készít. Pita, naan, tortilla olyan, nagyon forró, vas felületen sütött kenyerek, melyek valamilyen zöldséges, vagy húsos étel alapjai. 
A görög pita, azaz a belül levegős kenyér gyökerei állítólag a Kőkorszakig nyúlnak vissza, a modern görög konyha azonban elképzelhetetlen nélküle, hiszen a souvlaki, a gyros vagy a falafel alapja. Süsd meg otthon és dobj össze vele egy jó gyrost!

Hozzávalók
∼6 darabhoz∼

200 g kenyérliszt
50 g teljes kiőrlésű liszt
8 g só
145 ml víz
25 g friss élesztő
1-2 evőkanál olívaolaj

Elkészítés
A kétféle lisztet keverd össze a sóval.
A vízben teljesen oldd fel az élesztőt, majd öntsd a lisztes keverékre. Kezdd el összedolgozni a hozzávalókat, ha már nagyjából összeállt a tészta, add hozzá az olívaolajat is. Dagassz belőle rugalmas tésztát. Letakarva, langyos helyen  keleszd duplájára. 
A megkelt tésztát borítsd lisztezett felületre, gyúrd jól át, hogy kijöjjön belőle minden levegő. Oszd a tésztát 6 egyenlő részre, formázz mindegyikből kis zsemléket, majd nyújtsd ki őket egyesével kör alakúra, kb. fél centi vékonyra. 
A pitákat tedd forró sütőlapra, majd süsd készre 10-15 perc alatt 240 fokos sütőben, ahol a meleg hatására felpuffadnak. 
A kész pitákat hagyd kihűlni, majd töltsd kedvedre húsokkal, zöldségekkel.