Orosz, sós palacsinta könnyű halkrémmel.
Horvátországból hoztam egy kis üvegben halkrémet, amiről nem igazán tudtam, hogy mi, csak jól nézett ki. Sajnos a csomagolás szebb volt, mint a tartalom. Mint utólag kiderült, tőkehal pástétom volt, melyben eléggé csínján bántak a fűszerekkel. Inkább tűnt főtt, villával áttört halpürének, mint pástétomnak. Felturbóztam hát egy kicsit, és egy szuper krémet csináltam belőle, amihez kis bliniket sütöttem.
Hozzávalók a halkrémhez
50 g tört tőkehal
100 g sajtkrém
20 szem fekete olajbogyó
fél citrom leve
kevés petrezselyem
só
Elkészítés
A tőkehalat tedd egy tálba (ha friss tőkehalfiléd van, serpenyőben süsd meg kicsit, majd törd össze), keverd össze a sajtkrémmel. Locsold meg a citromlével, add hozzá az előzőleg negyedelt olívabogyót, majd sózd. Újra keverd össze. Felhasználásig tedd hűtőbe.
Hozzávalók a blinihez
∼16 darabhoz∼
170 g liszt
1 teáskanál szárított élesztő
1 felvert tojás
250 ml tej
Elkészítés
A blini hozzávalóit keverd össze, majd egy órát pihentesd.
A palacsintaserpenyőt hevítsd fel. A blini tésztájából kis mérőkanállal tegyél egy adagot a sütő közepére. Pár perc alatt süsd meg mindkét oldalát. Így járj el a tészta teljes mennyiségével.
A petrezselymet aprítsd fel, add a halkrémhez, majd a blinik közepére halmozva, citromkarikákkal díszítve tálald.