Melengető őszi ízek puha tésztában.

Legújabb kattanásom a (zöld) kardamom. Pár éve vettem, már nem is emlékszem, mihez, azóta parkolópályán volt. Most találtam rá újra, és teljesen odáig vagyok érte. Ízesítem vele a teát, kakaót, forralt bort, tejberizst, kuszkuszt, sütőtököt és különböző sütiket is. 
Nagyon jól illik karácsonyi fűszerkeverékekbe a fahéj, a gyömbér vagy a szerecsendió mellé, ezért a fahéjas tekercseimet is megbolondítottam vele. Eleinte egy vendégemtől kapott svéd fahéjas csiga receptet kezdtem el készíteni, aztán közben ezt-azt variáltam rajta, tovább gondoltam, és feldobtam pár extra hozzávalóval. Szerettem volna beraktározni belőle, mert igencsak megcsappant a mélyhűtő „pékség” polca, de annyira finom lett, hogy 2 nap alatt elfogyott, így süthetek egy újabb adagot. 🙂

Hozzávalók a tésztához
∼16 darabhoz∼

250 ml tej
25 g élesztő
420 g liszt
70 g cukor
1 csipet só
75 g puha vaj

Elkészítés
A tésztához a tejet langyosítsd meg egy csipet cukorral, majd morzsold bele az élesztőt. Takard le, várd meg míg az élesztő felfut.
Közben a többi hozzávalót – a vaj kivételével – mérd ki a robotgép táljában. Add hozzá a felfutott élesztőt is, és dolgozd össze. Dagaszd a géppel 2-3 percig. Ekkor mehet bele a vaj is. A géppel addig dagaszd, amíg fényes, ruganyos tésztát nem kapsz. Letakarva, langyos helyen keleszd a duplájára.

Hozzávalók a töltelékhez

120 g puha vaj
100 g cukor
2 csapott teáskanál őrölt fahéj
1 csapott teáskanál őrölt kardamom

Hozzávalók a tetejére

1 tojás
fél marék dió
2-3 evőkanál kristály- vagy dekorcukor

Elkészítés
A töltelékhez a puha vajat keverd habosra a cukorral. Add hozzá a kétféle fűszert és keverd vele azokat is.

Elkészítés
A tojást egy kevés vízzel verd fel. A diót aprítsd fel.

A megkelt tésztát borítsd lisztezett deszkára, picit gyúrd át, majd nyújtsd ki kb. 1 centi vékonyra. Kend meg a vajas töltelékkel, majd a hosszabbik oldaltól indulva tekerd fel. Vágd 16 korongra, sorakoztasd őket sütőpapírral bélelt tepsire 1 centire egymástól. Letakarva, langyos helyen keleszd a duplájára.
A megkelt tekercsek tetejét kend meg a tojással, szórd meg a cukorral és a dióval. Tedd 180 fokra előmelegített sütőbe, 20-25 perc alatt süsd aranybarnára. 
Teával, vagy forró kakaóval kínáld.