Metélt tészta különleges mártással.
A ricotta általában a töltött tésztákba kerül, spenóttal, sütőtökkel, vagy akár hússal is készülhet belőle ravioli töltelék. Ezért is akadt meg a szemem, már az első pillanatban Gennaro Contaldo új szakácskönyve, a Pasta perfecto oldalán, ahol metélt tésztához készít ricottás mártást. Múlt pénteken volt a tészta világnapja – ha nem is aznap, de másnap – ezzel ünnepeltem ezt az egyszerű, de fantasztikus ételt.
Hozzávalók
∼2 főre∼
170 g durum tésztaliszt
80 g víz
fél fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
4-5 levél zsálya
1 doboz ricotta
2 evőkanál olívaolaj
1 evőkanál vaj
Elkészítés
A durumlisztet mérd ki egy tálban, majd keverd össze a vízzel. 8-10 perc alatt gyúrj egy rugalmas, homogén tésztát. Géppel, vagy sodrófával nyújts ki néhány milliméter vékonyra, majd vágd kb. 10 mm széles csíkokra. Egy lábosban forralj sós vizet.
A hagymákat aprítsd fel majd kezd pirítani a vaj és olívaolaj keverékén. Dobd bele a zsálya leveleket és add hozzá a ricottát keverd össze.
Közben a felforrt vízbe dobd a tésztát, főzd készre 2-3 perc alatt. A tészta főzővizéből kanalazz keveset a ricottához, hogy lazíts a szószon.
A kifőtt tésztát keverd a a ricotta mártásba, forgasd össze.
Szárított, morzsolt zsályával megszórva tálald.