Egyszerű pizzatészta új köntösben.
Ahhoz, hogy az ember valami finomat, kedvére valót csináljon, nem kell midnig nagy dolgokra, hosszú konyhai munkára gondolni. Csak egy kis kreativitás, ötlet kell hozzá, hogy újjá varázsoljunk klasszikusokat. Ahhoz, hogy a kreativitásom meglegyen rengeteg ételfotót nézek. Sokszor céltalannak tűnhet, ahogy szabad 5 percemben pörgetem a képeket a Pinteresten, de elég egy másodpercre meglátnom valamit, hogy aból bevillanjon, mit fogok legközelebb főzni/sütni. A pizzagolyók is így születtek: láttam egy képet, amin tepsiben kis golyók voltak. Azt nem is néztem, hogy valójában, mi volt a recept, csak erről beugrott, hogy pizzatésztából, fűszerekkel, milyen jót lehetne sütni. Hát, gyorsan ki is próbáltam.
Hozzávalók
300 g pizzaliszt
5 g só
5 g élesztő
170 ml langyos víz
5 g vaj
1 kisebb gerezd fokhagyma
kevés petrezselyem
Elkészítés
A lisztet és a sót keverd össze egy tálban. A vízben oldd fel teljesen az élesztőt, majd add a liszthez. Dolgozd össze, majd gyúrj egy rugalmas tésztát. Nedves konyharuhával közvetlenül a tésztát betakarva pihentesd 30 percet. Utána borítsd a tésztát lisztezett munkalapra, oszd 12 részre, és mindegyikből formázz ping-pong labda méretű golyókat. Sorakoztasd őket egy tepsire pici hézaggal a golyók között.
A kenéshez a vajat olvaszd fel, a fokhagymát mozsárban, vagy egy kés pengéjével pépesítsd. Keverd a vajhoz, majd add hozzá a felaprított petrezselymet is. Kend meg vele a pizzagolyókat, tedd 180 fokos sütőbe 10-15 percre.
Még langyosan a legfinomabb. Fogyaszthatod magában, vagy kenyér helyett felvágottal, antipastival.