Tedd el kedvenc zöldségeidet télre.
Nagy savanyúság fogyasztó vagyok, szinte minden zöldséget szeretek savanyítva. Még azt is, amit egyébként máshogy nem eszek meg. Ilyen például a karfiol, aminek az ízével semmilyen más formában nem tudtam még megbarátkozni, savanyúságnak azonban remek. Ha elmegyek a piac savanyúság sorára, nem győzök válogatni a rengeteg zöldség közül, a hagyma, a répa, a bébikkorica, a mini tök és patiszon, a különböző töltött paprikák egyformán csábítóak.
Ennyire nem változatos, amit otthon szoktam készíteni, de egy nagy adag vegyes zöldséget el szoktam azért tenni. Mutatom azt az egyszerű módszert, amivel bármilyen savanyúság könnyen elkészíthető.
Hozzávalók
1 fej káposzta
5-6 sárgarépa
8-10 fürtös uborka
4 pritamin vagy piros kaliforniai paprika
1 marék szemes fekete bors
1 teáskanál mustármag
4 l víz
5 dl 20%-os ecet
2 teáskanál só
16 evőkanál cukor
Elkészítés
A zöldségeket tisztítsd meg és darabold fel tetszés szerint. Egy nagy fazékban, műanyag vödörben, vagy dobozban keverd össze. Add hozzá a borsot és a mustármagot.
A vízhez add az ecetet, sót és cukrot, majd forrásig melegítsd. Azonnal öntsd a zöldségekre, takard le. Hagyd álni 2 napig.
Ezt követően a zöldségeket tedd üvegekbe, jól tömködd bele, majd a leszűrt ecetes lével öntsd fel teljesen az üvegeket. Zárd le, sorakoztas őket egy nagy fazékba. Öntsd fel forró vízzel az üvegek feléig, majd kis lángon, lefedve gőzöld 25-30 percig. Az üvegeket pokrócba tekerve hagyd kihűlni.
A savanyúságot tedd száraz, sötétebb helyre legalább 2 hétre – ennyi idő kell, hogy beérjen. Utána fogyasztható.
Felbotnás utábn hűtőben tárold, 2 héten beül fogyaszd el.