A lasagne őszi változata.
Volt még itthon egy zacskó tintahal tintám, aminek a héten lejárt a szavatossága. Ugyan azokhoz az ételekhez szoktam feketére színezni a tésztát, amikhez halat, vagy valamilyen tenger gyümölcseit készítek, de a fekete-narancssárga kontraszt is elég jól mutat, így adta magát, hogy a sütőtökös lasagnét most fekete tésztával készítsem.
Attól nem kell tartani, hogy hal íze lesz az ételnek, mert a tinta csak színt ad. De még milyet! 🙂
Hozzávalók
1 sütőtök
250 g durumliszt
3 db M méretű tojás
10 ml tintahal tinta
40 g vaj
40 g liszt
4 dl szoba hőmérsékletű tej
só, bors, zsálya
Elkészítés
A tököt darabold fel, a magjait kapard ki. Tedd egy sütőpapírral kibélelt tepsire, majd süsd 190-200 fokon 35-45 percet, amíg a tök puha nem lesz. A sütőtök húsát kapard ki a héjából egy tálba, botmixerrel pürésítsd. Sózd és borsozd.
A lisztet borítsd egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy lyukat. Üsd bele a tojásokat, és egy villával dolgozd el őket, majd add hozzá a tintát. Lassan kezd el a tojásokhoz keverni a lisztet, majd ha összeálltak a hozzávalók gyúrj egy homogén, rugalmas tésztát. Ha a tészta ragacsos, adj hozzá lisztet, ha száraz, kevés vízzel dolgozd össze.
A tésztát oszd négy részre, azokat a darabokat, amiket épp nem használsz, tekerd be folpakkba, nehogy kiszáradjanak. A tésztát gép, vagy sodrófa segítségével nyújtsd ki kb. fél centi vékonyra. Vágd fel a tésztát tenyérnyi téglalapokra.
A vajat olvaszd fel, majd add hozzá a lisztet. Kézi habverővel keverd csomómentesre. Apránként, miközben folyamatosan kevered, add hozzá a tejet. Tedd kis lángra, sózd, borsozd és ízesítsd zsályával. Kevergetés mellett főz addig, amíg a mártás be nem sűrűsödik.
A lasagne tepsit vajazd ki, béleld ki egy adag tésztával. Kend meg a besamel mártással, majd a krémes sütőtökkel. Mehet rá egy újabb réteg tészta, mártás és sütőtök. Végül tészta és besamel.
Tedd 180 fokos sütőbe először letakarva 20-25 percre, majd takarás nélkül további 10 percre.