A meleg italok ízesítóje.

Az ősz a melengető fűszerek időszaka. Előkerül a fahéj, a gyömbér, az ánizs, a szerecsendió. Amerika nagy kedvence a pumpkin spice, azaz a sütőtökös ételekhez használt fűszerkeverék nálunk ilyenkor nagy mennyiségben fogy. Például rengeteg süteményt ízesítek ezzel, és nem csak azokat, amikbe sütőtök is kerül.
A fahéj, gyömbér, szegfűszeg és szerecsendió keveréke sokkal szélesebb körben használható. A Starbucks őszi kínálatából ismerhetitek a pumpkin spice latte-t, azonban a kávé mellett más meleg italba is kerülhet a fűszerkeverékből készült szirup. Próbd ki vele a forralt bort – ezt fehér borból készítsd – a meleg alma cidert, vagy ízesíts vele forró csokit, egy sima teát. Máris új italt varázsoltál belőle!

Hozzávalók
∼3 dl sziruphoz∼

1 bögre víz
1 bögre cukor
1 bögre nádcukor
2 teáskanál fahéj
1/2 teáskanál szegfűszeg
1/2 teáskanál gyömbér
1/2 teáskanál szerecsendió
1 teáskanál vanília kivonat

Elkészítés
A vizet és a cukrokat tedd egy fazékba, forrald össze. Ha a cukor elolvadt, vedd le a lángos, és gyöngyöztesd 3-4 percig. Eztán tedd bele az őrölt fűszereket és további 10-15 percig hagyd gyöngyözni a keveréket. Zárd el a lángot, hagyd, hogy a szirup kicsit kihűl, majd egy konyharuha, vagy gézlap segítségével szűrd le, hogy kiszűrd a fűszer szemcséket belőle. Amikor langyos, akkor keverd bele a vanília kivonatot, majd töltsd egy üvegbe.
Hűtőben 4-5 hétig is eláll.