Rozmaringgal és szőlővel.

A focaccia az egyik kedven olasz kelttésztás rágcsám. Aza a jó benne, hogy évszakonként változó, mivel is készíthetjük. Ősszel sosem hagyom ki a szőlős változatot, ami mellé most egy kis rozmaringot is dobtam.

Hozzávalók

500 g kenyér liszt
10 g só
12 g friss élesztő
350 ml langyos víz
100 g szőlő
1 ág rozmaring
2-3 evőkanál durum- vagy rétesliszt
nagyszemű tengeri só
olívaolaj

Elkészítés
A lisztet mérd ki a robotgép táljában, add hozzá a sót és keverd össze. Egy másik edénybe öntsd a vizet, morzsold bele az élesztőt, majd oldd fel teljesen. Az élesztős vizet add a liszthez, a robotgép dagasztó karjával 10-15 perc alatt készíts lágy, ruganyos tésztát. Letakarva szobahőmérsékleten pihentesd 30 percig.
Egy 32×35 cm méretű tepsit bélelj ki sütőpapírral, szórd meg a durum- vagy rétesliszttel. Az enyhén megkelt tésztát borítsd bele, a kezeddel egyengesd el a tepsiben. Ujjaiddal készíts kis mélyedéseket a tészta teljes felületén, locsold meg olívaolajjal. A tésztát így pihentesd 5 percig.

Közben a szőlőt mosd meg, szárítsd le, a szemeket vágd félbe. A rozmaring leveleit húzd le a szárról. Sorban rendezd el a tésztán a felezett szőlőszemeket, majd szórd meg a rozmaringgal és nagyszerű tengeri sóval. Konyharuhával letakarva keleszd 45 percig.
A duplájára kelt focacciát 190 fokos sütőben 20-25 perc alatt süsd készre. Még melegen locsold meg olívaolajjal.
Felkockázva, teával, vagy borral kínáld.