Csavart tészta krémes mártással.
A csavart tészták a kedvenceim közé tartoznak (na jó, melyik nem?). Készíteni őket egyszerű, a tömörebb, tejszínes vagy paradicsomos szószokhoz, húsos ragukhoz passzolnak tökéletesen, mert egyenletlen felületük több szószt tud felvenni.
Amikor kitaláltam, hogy spenót helyett mángolddal szeretnék egy receptet készíteni, nem godnoltam volna, hogy ennyire nehézkes a beszerzése. Annak ellenére, hogy a spenót nagytestvére, a spenót pedig elterjedt itthon, a mángold olyan ritka a piacon és a boltokban, amint a fehér holló.
Én sem itthon ismerkedtem meg vele, hanem Horvátországban, ahol a grillezett haltálak állandó és kötelező körete a főtt krumpli mellett. Szerencsére jó sok utánajárással itthon is kaptam és mascarponéval kombinálva egy finom krémes tésztaszószt készítettem belőle.
Hozzávalók
∼2 főre∼
180 g durumliszt
2 db M-es méretű tojás
200 g mángold
2 evőkanál vaj
1 evőkanál olívaolaj
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál mascarpone
Elkészítés
A lisztet borítsd deszkára, csinálj a közepébe egy nagy lyukat. Üsd bele a tojásokat, és egy villával dolgozd el őket. Lassan kezd el a tojásokhoz keverni a lisztet, majd ha összeálltak a hozzávalók gyúrj egy homogén, rugalmas tésztát. A tésztát oszd négy részre, azokat a darabokat, amiket épp nem használsz, tekerd be folpakkba, nehogy kiszáradjanak. A tésztából formázz vékony hurkát, vágd fel 5 centis darabokra. Egy kés pengéjét helyezd laposan a kis tésztacsíkra, majd húzd magad felé, így a tészta spirál alakot kap. Formázd így az össze tésztát, majd sós, lobogó vízben pár perc alatt főzd ki.
A mángoldot mosd meg, az ereit egy ollóval vágd ki, majd csíkozd fel. A vajat az olívaolajjal melgítsd fel egy serpenyőben, dobd rá a mángoldot. Ha összeesett, reszeld rá a fokhagymást, sózd, borsozd, végül pedig keverd össze a mascarponeval. Add hozzá a tésztát is, ha túl sűrű, hígítsd kevés főzővízzel.