A klasszikus tészta változata lazaccal.
Az én imádott olasz séfemnek, Gennaro Contaldonak hamarosan új könyve jelenik meg. Az eddigiek sem rosszak, de ami most jön ….. csak TÉSZTA A-tól Z-ig rengeteg recepttel. Amit ő nem tud az olasz tésztakészítésről, az nem is létezik. Nem csoda, hogy tavasz óta tűkön ülve várom már a könyvet, amit hónapokkal ezelőtt előrendeltem, de még mindig 3 hét van a megjelenésig.
Addig is be kell érnem a Fast Cook Italian és a Passionate szakácskönyveivel, amikben természetesen külön fejezet szól a tésztaételekről. Ez a lazac carbonara recept – néhány apró módosítással – az utóbbiból van. Bevallom, nem gondoltam volna, hogy a füstölt lazac ennyire jó lesz megfőzve! Érdemes kipróbálni.
Hozzávalók
∼2 főre∼
180 g durumliszt
90 ml víz
1 teáskanál vaj
2 evőkanál olívaolaj
4 db zsályalevél
100 g szelet füstölt lazac
0,5 dl fehérbor
2 tojás sárgája
só, bors
Elkészítés
A lisztet mérd ki egy tálban, majd apránként add hozzá a vizet és kezd el gyúrni. Eleinte olyan lesz a liszt állaga, mint a vizes homok, de ahogy adagolod hozzá a vizet, szépen összeáll a tészta. Gyúrd addig, amíg egy ruganyos, homogén tésztát nem kapsz, melynek sima a felülete. A tésztát sodrófával, vagy géppel nyújtsd ki közepesen vékonyra, majd csíkozd fel fél centis szalagokra. Lobogó sós vízben 2-3 perc alatt főzd ki.
Közben egy serpenyőben melegítsd fel a vajat és az olajat, süsd ropogósra benne a zsályaleveleket. Ha elkészültek, vedd ki és tedd félre. A füstölt lazacot darabold fel, forgasd át a vajon. Ha kifehéredett, öntsd fel a borral, hagyd kicsit elfőni, majd add hozzá a tésztát kevés főzővízzel együtt. Zárd el a hőt a serpenyő alatt, forgasd a tésztába a tojások sárgáját, kevés sóval és borssal ízesítsd.
A megpirított zsályalevelekkel díszítve tálald.