Mediterrán ízek.
Mindent imádok, ami a tengerből van, legyen az hal, vagy bármilyen tengeri finomság. Ha tengeri herkentyűkről van szó, az egyik kedvencem a kagyló. Először 13 évesen Olaszországban ettem pizzán, azóta, ha tengerparton nyaralunk, igyekszem kihasználni az alkalmat és friss kagylót enni. De itthon is lecsapok minden olyan lehetőségre, amikor jó kagylót találok. Az egyik legegyszerűbb elkészítési módja, ha kevés folyadékban hagyjuk, hogy a kagylók kinyíljanak. Egy kis borral, vagy fröccsel, könnyű nyári vacsora.
Az elkészítésnél arra kell figyelni, hogy csak a teljesen zárt kagylókat főzzük meg (amik nyotva vannak, romlottak), és csak azokat együk meg, melyek maguktól kinyíltak.
Hozzávalók
∼2 főre∼
1 kg feketekagyló
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1,5 dl fehérbor
4 db koktélparadicsom
fél csokor petrezselyem
olívaolaj
Elkészítés
A hagymákat pucold meg, aprítsd fel. Egy magas falú edényben hevíts olívaolajat és kis lángon párold meg rajta a hagymákat.
Közben a kagylókat válogasd át, az ép kagylókat folyóvíz alatt mosd át, majd add a hagymához. Öntsd fel a borral, takard le, főzd 10-15 percig, hogy a gőzben kinyílhassanak.
A koktélparadicsomokat és a petrezselymet aprítsd fel, add a kinyílt kagylókhoz, és pár perc alatt főzd össze.
Friss kenyérrel kínáld, hogy a szószt legyen mivel tunkolni. 🙂