Fantasztikus ízek csupán néhány hozzávalóból.

Ha választanom kéne az olasz régiók ételei közül, a szegények konyhájára (Cucina Povera) esne a választásom. A legegyszerűbb, akár saját kertben megtermelt hozzávalókból a legfinomabb ételeket tudták elkészíteni. Mindez pedig nem séfek alkotta, gondosan megtervezett menü, hanem az olasz nagyik, és anyák leleményessége, mellyel túl tudták élni a legszegényebb időket is. Paradicsom, bab, fokhagyma, petrezselyem, bazsalikom, zsálya, polenta, gnocchi, a tengerből kifogott halak (tengerparti települések esetén), házi tészta, sajt és kenyér voltak az alap élelmiszerek. Ebből készítettek olyan egyszerű fogásokat, mint a ricottás ravioli. 

olaszkonyha receptek élménystúdió Budapest workshop receptek videók

Hozzávalók
∼2 főre∼

170 g durum tésztaliszt
kb. 80 ml víz
200 g ricotta
50 g reszelt parmezán
só, bors, szerecsendió

Elkészítés
A ricottát keverd össze a parmezánnal, majd sózd még ízlés szerint. Add hozzá a borsot és a szerecsendiót is, egy villával keverd habosra.
A lisztet öntsd egy tálba, apránként add hozzá a vizet. Eleinte olyan lesz, mint egy kása, de, ahogy a liszt veszi fel a vizet, szépen össze fog állni. Gyúrj a két hozzávalóból egy ruganyos, homogén tésztát 8-10 perc alatt. 

A tésztát oszd három részre, azokat a darabokat, amiket épp nem használsz, tekerd be folpakkba, nehogy kiszáradjanak. A tésztát gép, vagy sodrófa segítségével nyújtsd ki kb. fél centi vékonyra. Vágd fel a tésztát 20 centi széles csíkokra. A csíkok egyik felére 2-3 centinként helyezz kis halmokat a töltelékből, majd hajtsd rá a tészta másik felét. Ha nem tapadna össze, nedvesítsd meg egy kis vízzel a tészta széleit.
A töltelék körül nyomkodd le a tésztát úgy, hogy jól szorítsd ki belőle a levegőt, majd a széleket is nyomkodd össze. Darabold fel az így kapott raviolikat, a széleket pedig egy villával még egyszer nyomkodd le – így egy kis mintát is kap. A raviolik kivágásához használhatsz kést, derelye vágót – ebben az esetben hullámos lesz a széle – vagy erre a célra készített szögletes/kerek/háromszög alakú tészta vágó formát – szintén hullámos széllel. 
A raviolikat néhány perc alatt főzd ki forró, sós vízben. Akkor készültek el, ha feljöttek a víz tetejére. 
Tedd tényérra a kész tésztát, tálalás előtt reszelj rá parmezánt.