Török fasirt.
A darált húsból készített, majd olajon/sütőben megsütött gombócok a világ minden táján népszerűek. A helyi szokásoknak megfelelően készítik csirke-, sertés-, marha-, vagy bárányhúsból, esetleg ezek valamilyen keverékéből.
A törökök sertést nem, viszont annál több bárányt fogyasztanak, így a köftét is abból készítik, melynek a római kömény ad jellegzetes ízt. A legtöbbször grillen sütik meg a kis pálcákra húzott húsrudakat, így én is előkaptam az asztali, elektromos grillem, hogy azon süssem meg a köftéket.
Egyébként ez az elektromos grill egy szuper találmány, bármilyen kicsi konyhában elfér, könnyű tisztán tartani, és hozza a kerti sütögetés hangulatát.
Hozzávalók
∼4 főre∼
40 dkg darált hús (bárány, vagy marha)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 szelet vízbe áztatott kenyér
1 teáskanál római kömény
1 teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál só
1/4 teáskanál bors
1 csokor petrezselyem
Elkészítés
Ha nem darált római köményt használsz, a magokat pirítsd le száraz serpenyőben, majd mozsárban törd össze. Így még intenzívebb ízeket kapsz.
Keverd össze a köményt a többi fűszerrel és tedd félre.
A hagymákat vágd nagyon apróra, akár le is reszelheted (a vöröshagymát is). A petrezselymet aprítsd fel.
Ha a kenyér felszívta a vizet, nyomkodd ki és add a húshoz a hagymákkal együtt. Jól keverd össze, majd add hozzá a fűszereket és a petrezselyemet is. Pihentesd 30 percet, hogy az ízek kicsit összeérjenek.
A húsból formázz 8 hengert, majd nyomkodd rá mindegyiket egy grillpálcára, vagy hurkapálcára. Faszénen, elektromos grillen, vagy serpenyőben kevés olajon oldalanként 8-10 perc alatt süsd meg őket.
Salátával kínáld.