Reggeli olasz módra. 

A reggeli nekem legtöbbször édes, de ha mégis sósra esik a választásom, az egyik kedvencem a bruschetta. A klasszikus verzió, ha a kenyérre olívaolajjal, balzsamecettel és kevés sóval elkevert paradicsomot halmozunk. Nekem azonban van egy felturbózott verzióm, ami édes-savanyú sült paprikával és kecskesajttal készül. 
A Káli-medencét nem véletlenül tartják a magyar Toszkánának. És az sem csoda, hogy itt mindig még nagyobb késztetést érzek arra, hogy olasz ételeket készítsek. Ezért ezzel indítottam a napot.

Hozzávalók
∼2 főre∼

6 szelet ciabatta
2 gerezd fokhagyma
1 piros kaliforniai paprika
1 sárga kaliforniai paprika
5 dkg kecskesajt

2 evőkanál olívaolaj + a locsoláshoz
kb. 2 evőkanál balzsamecet
4-5 levél bazsalikom

 

Elkészítés
A kenyereket tedd egy sütőpapírral bélelt tepsire, locsold meg enyhén olívaolajjal. 180 fokos sütőben süsd aranybarnára.
Közben mosd meg a paprikákat és vágd csíkokra. Egy serpenyőben hevíts 2 evőkanál olívaolajat, dobd bele a paprikákat. Kis lángon süsd addig, amíg kicsit karamellizálódnak. Ekkor dobj hozzá 1 megroppantott fokhagyma gerezdet, sózd. Főzd tovább 6-8  percig. Vedd fel a serpenyő alatt a lángot, locsold meg a paprikákat balzsamecettel, hagyd, hogy az erős ecetszag elillanjon, majd az ecet 1-2 perc alatt krémesre redukálódjon.
A kész kenyereket dörzsöld be a másik gerezd megtisztított fokhagymával, a tetejükre halmozd a sült paprikát és morzsold rá a kecskesajtot.

Aprított bazsalikommal megszórva és olívaolajjal meglocsolva tálald.