A klasszikus desszert, ahogy én készítem.
Régen a tejberizst kizárólag fahéjas cukorral szerettem, ma már azonban sokkal jobban ízlik, ha savanykás gyümölcs, vagy lekvár kerül a tetejére.
A különböző bogyós gyümölcsök, mint a ribizli, a szeder, vagy az áfonya mind nagy kedvenceim önmagukban és keverve is. A ribizlit például cukros tejföllel szoktam enni – sokak döbbenetére.
A bogyós gyümik így a ribizli is, a tejberizshez is passzolnak, általában kicsit összefőzöm őket. Ezúttal egy különleges ízt is adtam neki, mert meglocsoltam pici rózsavízzel.
Hozzávalók
∼4 főre∼
2 dl rizs
1 dl víz
4 dl tej
1/2 teáskanál vanília kivonat
8 evőkanál cukor
2 marék fagyasztott, vagy friss vegyes bogyós gyümölcs
2 evőkanál rózsavíz
Elkészítés
A rizst a vízzel tedd egy lábosba és kis lángon, néha kevergetve főzd addig, míg a rizs beszívja a vizet. Ekkor öntsd fel a tejjel, adj hozzá 6 evőkanál cukrot és a vaníliát. Főzd tovább addig, amíg a tejet is magába nem szívja a rizs. Időnként keverd meg, nehogy leégjen. A kész rizst kanalazd kis tálakba.
A bogyós gyümölcsöket a rózsavízzel és 2 evőkanál cukorral tedd egy lábosba és forrald össze. 5 percig rotyogtasd, hogy lekvár szerű, sűrű állaga legyen. A gyümölcsöket kanalazd a rizs tetejére.
Melegen és hidegen is kínálhatod.