Ütős ízpáros omlós vajas tésztában.
Újdonsült Káli-medencei, kis birtokomon a hatalmas gaz mellet van néhány őszibarack fa is. Mivel a telket évek óta senki nem gondozta kissé betegesek, de van, ami így is hozott termést. Az első szüretet múlt héten meg is ejtettem, és a 7 szem barackból négyet ebbe a galette-be sütöttem bele.
Nem vagyok egy nagy őszibarack rajongó, sütiben, vagy lekvárnak sokkal jobban ízlik, mint magában. És, ha már sütök vele, mindig keresek valamit, amivel feldobhatom az ízét. A gyömbér, a fahéj nagyon jól illik az őszibarackhoz, de mivel szeretek kísérletezni, ezért most a tárkonyra esett a választásom, ami elsőre furcsának tűnhet, hiszen az ánizsos ízű fűszert főként savanyúságok és vadhúsok készítésekor használják. Szerintem azonban az őszibarackkal is nagyon jó párost alkotnak.
Hozzávalók
200 g liszt
100 g cukor
100 g vaj
4-5 evőkanál hideg víz
4 szem őszibarack megpucolva, felszeletelve
2 porcukor
1-2 evőkanál morzsa
1 csapott teáskanál morzsolt tárkony
felvert tojás a kenéshez
Elkészítés
A tésztához a lisztet keverd össte a cukorral és morzsold el benne a vajat. Gyúrd össze, ha nem akar összeállni, adj hozzá néhány evőkanál vizet.
A tésztát 30 percre tedd hűtőbe, majd nyújtsd ki nagyjából kerek formára.
Szórd meg kevés morzsával, helyezd el rajta az őszibarack szeleteket, ízesítsd a porcukorral és a tárkonnyal.
A tészta széleit hajtsd vissza, kend meg a tojással. Süsd 180 fokon 15-20 percig.