Mortadellás töltött tészta sajtmártásban.

Szerintem ez egy nagyon magyar szokás, mert eddig sem Olaszországban, sem olasz szakácskönyvekben nem találkoztam azzal, hogy a tortellinit sajtmártással kínálják, de én szeretem. Passataval szokták, de nem feltétlenül kell, hogy a mortadellás töltelék ízét, elnyomja a fűszeres olasz paradicsomlé, elég a parmezános besamel mártás enyhe sóssága. 
A recept alapján ugyan bonyolultnak tűnhet az elkészítése, mert több mindent elő kell készíteni hozzá, de ez ne ijesszen meg senkit, hamar összedobható – persze a tészta töltése jár egy kis pepecseléssel. 🙂

Hozzávalók a tésztához
∼2 főre∼

170 g durumliszt
2 db M-es tojás

Elkészítés
A tésztához a lisztet borítsd egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy lyukat. Üsd bele a tojásokat, egy villával dolgozd el őket. Lassan kezd el a tojásokhoz keverni a lisztet a gyűrű belső oldaláról, majd ha összeálltak a hozzávalók, 8-10 perc alatt gyúrj  egy homogén, rugalmas tésztát.
A tésztát oszd 3 részre, egyesével nyújtsd ki a darabokat közepes vastagságúra. A kinyújtott tésztát vágd fel egyenlő négyzetekre (ha van négyzetes tészta kiszúród, használd azt). A töltelékből minden négyzet közepébe helyezz egy borsónyit, majd az ujjbegyedet vízbe mártva nedvesítsd meg a tésza széleit. A tésztát hajtsd félbe úgy, hogy egy háromszöget kapj, közben a töltelék körül nyomkodd ki a levegőt. Vedd kézbe a háromszöget, a felső csúcsát hajtsd magad felé, a másik kettőt pedig hátra az ujjad köré, csippentsd össze.

Hozzávalók a töltelékhez

100 g mortadella
1 tojás sárgája
1-2 evőkanál panírmorzsa
1 ág rozmaring
1 ág kakukkfű
1 evőkanál petrezselyem
só, bors

Elkészítés
A töltelék hozzávalóit tedd egy késes robotgépbe és keverd össze. Ha túl lágynak érzed, panírmorzsával javíts az állagán. Egy jól formázható masszát kell kapj.

Hozzávalók a sajtmártáshoz

20 g vaj
20 g liszt
2 dl tej
10 dkg reszelt parmezán

Elkészítés
A besamelhez a vajat olvaszd fel egy lábosban, majd add hozzá a lisztet és kézi habverővel keverd össze. Apránként add hozzá a tejet úgy, hogy közben folyamatosan kevered a habverővel, így csomómentes mártást kapsz. A mártást forrald fel – szintén folyamatos keverés mellet – majd add hozzá a reszelt parmezánt, ízlés szerint sózd, ha szükséges.

Egy lábosban forralj sós vizet, főzd ki benne a tortelliniket. Akkor készültek el, ha feljöttek a víz tetejére. Forgasd a sajtmártásba, tálald extra adag parmezánnal megszórva.