Házi tészta egyszerűen, ebédre. 

Létezik ugyan egy speciális tészakészítő gép lyukas tésztákhoz, de különlegesebb konyhagépek nélkül is lehet például pennét, rigatonit és ezek különböző változatait csinálni. Ehhez egy saját kis eszközt készítettem, méghozzá a barkácsboltokban kapható cipőtartó rúdból (feldaraboltam, megcsiszoltam és olívaolajjal jól bekentem), de megteszi egy vastagabb fakanál nyele is. Ezzel a kis eszközzel könnyedén lyukas tésztákat készíthetünk. A penne az egyik kedvencem, amit a deszka helyett általában egy bordázón szoktam feltekerni, így még töb szószt tud felvenni. 
Ha megnéznéd, hogyan készítem a pennét, megtalálod Instagram oldalom a házitészta highlightok között.

 

Hozzávalók
∼2 főre∼

170 g durumliszt
2 db M-es tojás
1 avokádó
1 nagy marék bazsalikom levél
1 gerezd fokhagyma
50 g fenyőmag
50 g parmezán
1 dl olívaolaj
1 csipet nagyszerű tengeri só

Elkészítés
A lisztet borítsd ki egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy lyukat. Üsd bele a tojásokat, egy villával dolgozd el őket. Lassan kezd el a tojásokhoz keverni a lisztet, majd ha összeálltak a hozzávalók, 8-10 perc alatt gyúrj  egy homogén, rugalmas tésztát.
A tésztát oszd két részre, azt a darabot, amit épp nem használsz, tekerd be folpakkba, nehogy kiszáradjon. A tésztát gép, vagy sodrófa segítségével nyújtsd ki kb. fél centi vékonyra. Vágd fel 4×4 centis kockákra, majd egy vastagabb fakanál nyele, rúd segítségével, vagy egyszerűen az ujjad körül két csúcsánál fogva tekerd fel és nyomd össze. Kifőzésig deszkán pihentesd.

Az avokádót vágd félbe, húsát kapard egy késes robotgépbe. Az olívaolaj kivételével adj hozzá minden további hozzávalót és dolgozd össze. Végül öntsd fel annyi olívaolajjal, hogy krémes állaga legyen.
A tésztát sós lobogó vízben 3-4 perc alatt főzd meg. Közben a pestot egy serpenyőben melegítsd fel,  a tészta főzővizével hígítsd, majd keverd hozzá a tésztát is.
Parmezánnal és aprított aszalt paradicsommal megszórva tálald.