A strandkaja, ami otthon is elkészíthető.

Vége a sulinak, itt a strandidő, így sehova sem vágyok jobban, mint a Balaton partjára, vagy inkább a Balaton közepére (egy hajón). A Balatonnal pedig kéz a kézben együtt jár a lángos is, mert ez a legjobb strandkaja. Bárhol látok lángost, mindig a Balaton jut róla eszembe, ahol minden strandon van egy lángosos. A fokhagymás, tejfölös, sajtos-tejfölös verziókat variáltuk gyerekként a nyaralás alatt, mert nem telt el nap úgy, hogy ne ettünk volna egyet.
Nekem a Balaton a Nagymamámnak viszont a piacozás jelent egyet a lángos evéssel, hiszen, ha ő ment a Nagypapámmal szombat reggel vásárolni, biztos, hogy a bevásárlást a lángosos standon kezdték a Fővárosi Nagycsarnok emeletén.
A balatoni kiruccanás ugyan még várat magára, a piacon pedig borzalmas lett a lángosos, de a lángosról nem kell lemondanom, hiszen otthon is gyorsan elkészíthető. Az  

olajban való sütés se tartson vissza senkit, mert 10 kis lángost max. 20 perc alatt ki lehet sütni, így nem kell órákig a meleg tűzhely mellett állni.
A családi receptünk akár előre is elkészíthető, mert 4-5 napig is eláll a hűtőben. Készíthető élesztővel és kovásszal is, így mindenki kiválaszthatja a neki tetsző verziót.

Hozzávalók az élesztős verzióhoz
∼kb. 20 darabhoz

1 kg liszt
3 dkg élesztő
2 kávéskanál só
500 ml tej
2 dl tejföl

Hozzávalók a kovászos verzióhoz
∼kb. 20 darabhoz

1 kg liszt
2 kávéskanál só
500 ml tej
300 g kovász
2 dl tejföl

Elkészítés
A lisztbe morzsold bele az élesztőt, majd add hozzá a többi hozzávalót, és gyúrj belőle egy lágy tésztát. A tálat egy folpakkal letakarva tedd egy éjszakára hűtőbe. 
Sütés 1-1,5 órával vedd ki a hűtőből. Ha már szobahőmérsékletű, gyúrd át kicsit. Oszd 20 egyforma gombócra, majd nyújts ki azokat kör alakúra. Közepesen forró olajban süsd aranybarnára.
Sajttal és tejföllel kínáld.

Elkészítés
A hűtőben tarott kovászod etesd meg az alábbi módon: 100 g a hűtőből, 100 g liszttel és 100 g vízzel etetve, majd hagyd a konyhapulton, amíg szép buborékos, vagyis aktív nem lesz. 
A robotgép keverőtáljába öntsd a tejet, add hozzá a kovászt és keverd el benne. Add hozzá a lisztet és kezd el dagasztani a géppel. Ha már elelegyedtek a hozzávalók, add hozzá a tejfölt is és dagasztd a tésztát 5-6 percig. Állítsd le a gépet, add hozzá a sót, majd indítsd el újabb 5-6 percre. Ha a tészta rugalmas, fényes, állítsd le a gépet, a tésztát pedig légmentesen letakarva tedd hűtőbe minimum 24 órára (nálam 26-27 óra után került elő).
A tésztát oszd 20 részre óvatosan gombócozd, majd formázz mindegyikből kör alakú lángosokat. Mérsékelten forró olajban 1-2 perc alatt süsd aranybarnára.