A strandkaja, ami otthon is elkészíthető.

Vége a sulinak, itt a strandidő, így sehova sem vágyok jobban, mint a Balaton partjára, vagy inkább a Balaton közepére (egy hajón). A Balatonnal pedig kéz a kézben együtt jár a lángos is, mert ez a legjobb strandkaja. Bárhol látok lángost, mindig a Balaton jut róla eszembe, ahol minden strandon van egy lángosos. A fokhagymás, tejfölös, sajtos-tejfölös verziókat variáltuk gyerekként a nyaralás alatt, mert nem telt el nap úgy, hogy ne ettünk volna egyet.
Nekem a Balaton a Nagymamámnak viszont a piacozás jelent egyet a lángos evéssel, hiszen, ha ő ment a Nagypapámmal szombat reggel vásárolni, biztos, hogy a bevásárlást a lángosos standon kezdték a Fővárosi Nagycsarnok emeletén.
A balatoni kiruccanás ugyan még várat magára, a piacon pedig borzalmas lett a lángosos, de a lángosról nem kell lemondanom, hiszen otthon is gyorsan elkészíthető.

Az olajban való sütés se tartson vissza senkit, mert 10 kis lángost max. 20 perc alatt ki lehet sütni, így nem kell órákig a meleg tűzhely mellett állni.
A családi receptünk akár előre is elkészíthető, mert 4-5 napig is eláll a hűtőben. Mindigannyit lehet kisütni belőle, ami épp elfogy. 🙂

Hozzávalók az élesztős verzióhoz
∼kb. 20 darabhoz

1 kg liszt
30 g élesztő
2 kávéskanál só
500 ml tej
kb. 2 dl tejföl

Elkészítés
A tejben teljesen oldd fel az élesztőt. A lisztben keverd el a sót. A liszthez öntsd az élesztős tejet, kezd el összegyúrni a tésztát. Adj hozzá annyi tejfölt, hogy rugamas tésztát kapj. Dagaszd, amíg a tészta sima felületű, ruganyos nem lesz. A tálat egy folpakkal letakarva tedd egy éjszakára hűtőbe. 

Sütés 1-1,5 órával vedd ki a hűtőből. Ha már szobahőmérsékletű, gyúrd át kicsit. Oszd 20 egyforma gombócra, majd nyújts ki azokat kör alakúra. Közepesen forró olajban süsd aranybarnára.
Tejföllel megkenve, reszelt sajttal megszórva kínáld.