Almás helyett próbáld ki ezt!
A markáns kakukkfű jól feldobja még a desszerteket is. Merésznek hangozhat, de az őszibarackkal isteni páros. Gyerekkoromban egyáltalán nem szerettem a kakukkfüvet. Sem az ízét, sem az illatát. A telkünkön a ház mellett volt egy kakukkfű pázsit, messziről elkerültem, annyira zavart, és a kakukkfűvel ízesített kajákat sem ettem meg. Mígnem pár éve rájöttem, mennyire jó is ez a fűszer.
Legutóbb egy pitét készítettem vele, amiben az édes, saját készítésű őszibarack befőttel nagyon jól harmonizált az íze.
Hozzávalók
500 g liszt
100 g cukor
250 g puha vaj
2 nagy csipet só
kevés víz, ha szükséges
1 konzerv felezett őszibarack
fél teáskanál szárított, morzsolt kakukkfű
Elkészítés
A lisztet keverd össze a cukorral és a sóval, majd morzsold el benne a vajat. Gyors mozdulatokkal gyúrj belőle tésztát, ha nem áll össze, adj hozzá kevés hideg vizet. Csomagold folpakkba, tedd a hűtőbe 30-40 percre.
A lehűlt tésztát oszd két részre és nyújtsd ki a formádnak megfelelően – lehet kerek, vagy szögletes is. Az egyik lappal béleld ki a formát, helyezd el rajta a felezett öszibarackokat, szórd meg a kakukkfűvel, majd borítsd be a másik lappal. A tetejét szurkáld meg villával, hogy sütés közben a gőz távozni tudjon. Tojással kend meg és tedd 160 fokos sütőbe 25-30 percre.