Kontrasztos színek, szuper ízek.
A színezett tészták közül szerintem a legvagányabb a fekete, melyhez a tintahal tintáját használják. Az íze nem lesz halas, attól nem kell tartani, de mégis legtöbbször a halételeknél találkozhatunk vele. Színében a fehér, a rózsaszín halakhoz, a tejszínes szószokhoz passzol. Most azonban egy erőteljes lila színnel, és teljesen más ízvilággal kombináltam. Sült céklával és ricottával tölteléket készítettem, és megtöltöttem vele a fekete tésztalapokat.
Hozzávalók
∼3-4 főre∼
250 g tészta liszt
3 db M méretű tojás
5 ml tintahal tinta
2 nagy cékla
250 g ricotta
2 evőkanál vaj
só, bors, rozmaring
Elkészítés
A céklát pucold meg, kockázd fel és tedd egy sütőpapírral bélelt tepsibe. Locsold meg olívaolajjal, sózd és bodj mellé 1-2 ág friss rozmaringot. Forgasd össze, tedd 180 fokos sütőbe, és süsd puhára. Ha elkészült, egy villával nyomkodd össze, majd keverd el a ricottával.
A lisztet borítsd ki egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy lyukat. Üsd bele a tojásokat, és egy villával dolgozd el őket, majd add hozzá a tintát. Lassan kezd el a tojásokhoz keverni a lisztet, majd ha összeálltak a hozzávalók gyúrj egy homogén, rugalmas tésztát.
A tésztát oszd négy részre, azokat a darabokat, amiket épp nem használsz, tekerd be folpakkba, nehogy kiszáradjanak. A tésztát gép, vagy sodrófa segítségével nyújtsd ki kb. fél centi vékonyra. Vágd fel a tésztát 20 centis csíkokra. A csíkok egyik felére 2-3 centinként helyezz kis halmokat a töltelékből, majd hajtsd rá a tészta másik felét. Ha nem tapadna össze, nedvesítsd meg egy kis vízzel a tészta széleit.
A töltelék körül nyomkodd le a tésztát úgy, hogy jól szorítsd ki belőle a levegőt, majd a széleket is nyomkodd össze. Darabold fel az így kapott raviolikat, a széleket pedig egy villával még egyszer nyomkodd le – így egy kis mintát is kap. A raviolik kivágásához használhatsz kést, derelye vágót – ebben az esetben hullámos lesz a széle – vagy erre a célra készített szögletes/kerek/háromszög alakú tészta vágó formát – szintén hullámos széllel.
A ravoilokat néhány perc alatt főzd ki forró, sós vízben. Akkor készültek el, ha feljöttek a víz tetejére.
Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, kis lángon főzd, amíg enyhe barna színt nem kap. Dobj bele néhány levél rozmaringot, majd forgasd bele a kifőtt raviolikat.