Ricottás sütik naranccsal húsvétra.
A ricottát sokan az olasz túrónak hívják, bár ezt sajtként tartják számon. Krémes, zsíros, ezért számos sütemény alapja – nem csak töltelékként. Kerülhet a tésztába is, így az puha, foszlós lesz.
Legtöbbször citrusfélékkel ízesítik, vagy kandírozott gyümölcsökkel gazdagítják. Süthetjük, de pohárkrém, vagy friss töltelék is lehet belőle. A legtöbb ünnepi desszert ricottával készül, akárcsak ezek a kis húsvéti tortácskák.
Hozzávalók a tésztához
∼8 darahoz∼
250 g BL 55 liszt
140 g hideg vaj
1 tojás sárgája
2-3 evőkanál hideg víz
Elkészítés
A tésztához a lisztet mérd ki a robotgép táljában, majd add hozzá a felkockázott vajat. Dolgozd össze a géppel, amíg a a keverék morzsás nem lesz. Add hozzá a tojás sárgáját, dolgozd össze. Ha nem áll össze a tészta, adj hozzá néhány evőkanál hideg vizet. A tésztát csavard folpakkba és tedd a hűtőbe 30 percre.
Hozzávalók a töltelékhez
250 g ricotta
1 tojás
80 g barnackor
1 csipet só
2-3 evőkanál búzadara
2 db bio narancs reszelt héja
fél narancs leve
Elkészítés
A töltelék hozzávalóit everd össze egy tálban, és ezt is tedd a hűtőbe.
Vajazz ki 7 centi átmérőjű tortaformákat. A tésztát a pihentetés után egy lisztezett deszkán nyújtsd ki 1 centi vastagra, majd egy 8 centis pogácsaszaggatóval vágj belőle köröket. A kiszaggatott tésztával béleld ki a formákat és háromnegyedig töltsd meg a töltelékkel.
Az így kapott tortácskákat helyezd egy tepsire, és 180 fokon süsd 15-20 percig. A kész tortákat még melegen fordítsd ki a formákból, majd egy rácson pihentesd.
Tálalás előtt szórd meg porcukorral és reszelt narancshéjjal.