Húsvéti kenyér Nápolyból.

Nápolyban és környékén régen nagy szegénységben éltek az olasz családok. Sokszor azt ették, amit a természetből be tudtak gyűjteni. Az ünnepeknek azonban mindig megadták a módját: fantasztikus és gazdag ételeket készítettek karácsonyra, húsvétra.
Ez a koszorú alakú kelt tészta egyet jelent a nápolyi emberek számára a Húsvéttal. A zsírral készült, puha rusztikus kenyér egy család asztaláról sem hiányozhat az ünnepekkor. Jellemzően Húsvét hétfőn fogyasztják, nem csak otthon, hanem akkor is, ha kirándulni megy a család – Nápoly környékén ez is szokás. A kenyérbe a legfinomabb szalámik és sajtok kerülnek, amit egy-egy disznóvágás után erre az alkalomra tartogattak a családok. Természtesen a tojás sem maradhat ki az ételből, mely furcsa módon egészben, nyersen kerül a tésztába és a sütőben sül keményre.

Hozzávalók

600 g kenyér liszt
12 g só
225 g disznózsír
300 ml víz
25 g friss élesztő
150 g olasz szalámi felkockázva
100 g pecorino vagy parmezán sajt felkockázva
150 g provolone sajt felkockázva
durvára tört bors
4 tojás a díszítéshez

Elkészítés
150 ml langyon vízben jól keverd el az élesztőt. A robotgép keverőtáljában mérd ki a lisztet, a sót, adj hozzá 50 g zsírt majd a feloldott élesztőt. A gép dagasztó karjával dolgozd össze a tésztát, közben adjhozzá még annyi langyos vizet (kb. 150 ml), amennyit felvesz a tészta. Dagaszd a tésztát 10 percig, majd a tálat fedd le egy folpakkal, és keleszd a tésztát huzatmentes helyen 3 órát.
Ha a tészta megkelt, borítsd ki egy lisztezett felületre, gyúrd át, majd nyújtsd ki 1 centi vékony téglalapra. Az egyik szélét ujjnyi vastagon vágd le, erre a tésztára később lesz szükség. A kinyújtott lapot kend meg zsírral, szórd meg a felkockázott szalámival és a sajtokkal, majd a durvára tört borssal. A tészta jobb oldalát hajtsd be a feléig, majd a balt is, kicsit nyomkodd össze. Letakarva pihentesd 10 percet.

A behajtott tésztát kend meg zsírral, szórd meg a szalámival, a sajtokkal, majd a borssal. Most a tészta felső részét hajtsd középre, utána az alsót. Így is pihentesd 10 percet.
Jön az utolsó kenés zsír, majd a maradék szalámi, sajt és bors. A hajtást pedig ismét jobb, majd bal oldalról végezd el. Nyomkodd össze a rétegeket, majd pihentesd a tésztát ismét 10 percig.
Ezután nyújtsd ki, tekerd fel egy hosszú hurkára, formázz belőle koszorút. A félretett tésztacsíkot vágd 8 részre. A tojásokat jól mosd meg, töröld szárazra, majd nyomd bele a koszorú egymással szemközti oldalaiba. Helyezz rájuk keresztben 2-2 tésztacsíkot. Letakarva keleszd a tésztát 30-40 percet.
Kend meg a vízzel felvert tojással, tedd 160 fokos sütőbe 40-45 percre. Ha megsült, rácson hagyd kihűlni, ezután tálald.