Húsvéti pite Ligúriában.

Liguria a legkisebb olasz régió, egy keskeny partszakasz az ország északi részén. A tenger és a hegyek (Mare e Monti) találkozása igen változatossá teszik az itteni konyhát: sok a friss zöldség, és a fűszer. Ez a bazsalikom pesto és a trofie (tölcsér formájú) tészta hazája.
A Húsvéti ünnepi pitéhez a szintén itt termő mángoldot használják, ami ízben a spenóthoz hasonlít, ezért mángold helyett azzal is elkészíthető. Mivel a legtöbb hozzávaló zöld színű, zöld pitének is hívják.

 

A recept megtalálható a Príma Konyha magazin áprilisi számában is.

Hozzávalók

2 csomag kész leveles tészta
300 g spenót/mángold
1 nagy fej vöröshagyma
1 gezed fokhagyma
1 csokor friss petrezselyem
1 evőkanál szárított majoranna
100 g reszelt parmezán sajt
250 g ricotta
4 db M-es tojás
só, bors, olívaolaj

Elkészítés
Egy lábosban forralj vizet, majd blansírozd meg a spenótot/mángoldot.
A vöröshagymát és a fokhagymát aprítsd fel, kevés olívaolajon, kis lángon párold puhára 10-12 perc alatt.
Egy tálban keverd össze a ricottát a parmezánnal, a morzsával, a felaprított petrezselyemmel, majd majorannával, sózval, borssal ízesítsd. Ha kihűlt a spenót/mángold, add ezt is a ricottás keverékhez, végül pedig forgasd bele a kihűlt hagymákat is.
A leveles tészta egyik felét nyújtsd ki 1 centivel nagyobb kör alakúra, mint egy 24 centis piteforma. 

A tészta a kinyújtást követően legyen 1 ujjnyi vékony, ha kell, tegyél egymásra két lapot. Olajozd ki a formát, béleld ki a tésztával úgy, hogy a szélét is takarja. Szurkáld meg az alját, majd egyenletesen oszlasd el benne a ricottás tölteléket. A krémbe készíts négy lyukat egymással szemközti oldalakon, majd üss a lyukakba egy-egy tojást.
A leveles tészta másik felét nyújtsd ki akkorára, hogy be tudd borítani vele a pitét, a szélét nyomkodd össze egy villával. Egy késsel vágj a tésztában néhány nyílást, hogy a gőz távozni tudjon sütés közben. A tetejét kend meg egy kanál vízzel felvert tojással.
180 fokos sütőben süsd 30-35 percig. Hidegen tálald.