Mexikói tojásos egytálétel.

Ráérős hétvégéken még az ebédet is kipipálhatjuk vele. Meg az olyan napokon is, amikor későn kelünk, és egyben szeretnénk letudni a reggelit és az ebédet. 🙂
Reggeli recepteket nem nagyon szoktam megosztani, mert bár szeretek reggelizni – és reggelizek is minden nap – általában valamilyen péksüteményt eszek. Nagyobb, brunch jellegű étkezésre hétvégén van csak idő, de ha tehetem akkor is édes dolgokat – croissant, banános zabpehely, kalács, lekvár – válogatok össze. Csak néha kívánom meg a sósat, de akkor jöhet egy jó kis tojásétel.
Az huevos rancheros a mexikói farmerek tojásos, gazdag reggelije volt, hogy egész nap bírják a munkát. A nevét is innen kaptam: a farmerek tojásai. A kolbászos, paradicsomos, paprikás, babos ragun sütött tojást tortilla lapon tálalták. Volt, ahol még avokádót, rizst és salsa szószt is kínáltak hozzá.

Ez a nevezetes mexikói étel mára meghódította az egész világot, és életre hívott egy rakás verziót. Helyenként a babot krumplival helyettesítik, és kikopott a tortilla lapon való tálalás is. Az én verziómban van tortilla és bab is, jöjjön a receptem. 

Hozzávalók
∼4 főre∼

1 fej vöröshagyma
1 szál chorizo (spanyol kolbász)
2 paradicsom
2 piros kaliforniai paprika
2 sárga kaliforniai paprika
150 g fekete bab
1 csokor petrezselyem vagy koriander
fél chili
4 tojás

Elkészítés
Ha szárazbabot használsz, éjszakára áztasd be, majd reggel annyi vízzel, ami ellepi egy kuktában főzd puhára. Ha konzervet vettél, erre a lépésre nincs szükség.
A vöröshagymát aprítsd fel, a chorizot vágd kisebb darabokra. Egy serpenyőben hevíts olívaolajat, majd kis lángon párold meg benne a hagymát. Add hozzá a chorizot, pirítsd meg.
Közben darabolt fel a paradicsomokat, a paprikákat, a chilit és a petrezselymet. Ha a kolbász már illatozik, dobj hozzá mindent a serpenyőbe, és kis lángon főzd addig, amíg a paprika és a paradicsom meg nem puhul. Ekkor mehet bele a bab is, keverd át, és takard le.

Hozzávalók a tortilla lapokhoz
∼4 db∼

400 ml liszt
1 csipet só
1/s teáskanál sütőpor
10 ml olaj
100 ml meleg víz

Elkészítés
A tortilla hozzávalóit mérd ki egy tálban, és gyúrj belőlük homogén tésztát. Letakarva tedd félre.

A tortilla tésztáját, oszd négy részre, majd nyújtsd ki őket akkora körré, mint a palacsintasütő. Ez utóbbit melegítsd fel, és süsd meg benne a tortilla lapok mindkét oldalát. Közben pedig a tojásokat süsd meg tükörtojásnak. 
A tortilla lapokat tedd tányérra, kanalazz rájuk a zöldséges raguból, a tetejükre pedig fektesd rá a tükörtojásokat.