Francia édes kenyér.

Ha francia receptről, életről van szó, biztos, hogy előveszem Julia Child szakácskönyvét. A két vaskos kötetben nincs olyan étel, amit ne találnánk meg a francia konyha remekei közül. Nem is csoda, hiszen összesen 1410 oldalon mutatja be részletesen a francia fogásokat – olykor oldalakon keresztül.
A briós leírása is rettentő részletes és aprólékos, de szeretem olvasgatni, és „látni”, hogy a ’40-es, ’50-es, években , milyen eszközökkel, technikával készültek az ételek. A réz keverőtálakat, lábosokat, és haverőket például nagyon irígylem Julia Childtól, mert gyönyörűek, a szuper konyhai robotgépemet és aprítómat viszont semmiért sem adnám oda, mert ezeknek köszönhetően felgyorsíthatók egyes lépések. 
De visszatérve a brióshoz… Miután tanulmányoztam, Julia, hogy készítette, átgondoltam, átültettem a receptet a saját ízlésemre és konyhámra, és az alábbi cuki péksütiket készítettem. 🙂

Hozzávalók
∼6 darabhoz∼

50 ml tej
17 g élesztő
250 g liszt
80 g cukor + 1 csapott teáskanál
2 csipet só
1 XL méretű tojás
80 g lágy vaj

Elkészítés
A tejet langyosítsd fel a cukorral, majd morzsold bele az élesztőt. Takard le, és hagyd, hogy az élesztő felfusson.
A robotgép táljában mérd ki a lisztet, a cukrot és a sót, add hozzá a tojást, majd a felfutott élesztőt és kezdd el dagasztani a géppel. Ha összeállt a tészta, a vajat kis adagokban dolgoztasd bele a géppel, majd addig dagaszd, amíg a tészta fényes nem lesz, és már kopog az edény falán. Letakarva, langyos helyen pihetesd egy órát. 
A megkelt tésztát borítsd ki egy lisztezett deszkára (ne ijedj meg, a tészta nagyon lágy, és zsíros a vajtól), óvatosan formázz belőle hengert és oszd 6 részre. A részekből formázz kis gombócokat, majd egyesével lapítsd ki őket, a felső oldaluktól kezdve magad felé indulva szorosan tekerd fel, végül sodorj egy 30-40 centis hurkát. belőlük. Tekerd fel, akár egy csigát, a közepét kicsit emeld ki, majd tedd egy sütőlemezre/tepsire. Letakarva pihentesd 30 percet.
A csigák tetejét kend meg egy kanál vízzel felvert tojással, majd tedd a 190 fokos sütőbe 10-15 percre.