Saláta olasz színekben.

Sokat gondolkoztam azon, hogy megér-e egy bejegyzést a caprese saláta, mert nem egy nagy „wasistdas”, de amennyire egyszerű, szerintem annyira zseniálisan finom. Ezért úgy döntöttem, megéri, hogy megosszam. 🙂
Mozzarella, paradicsom és bazsalikom. Ha olasz alapanyagokat kéne felsorolnom, az előbbiek a top 5-ben kapnának helyet a tészta és az olívaolaj mellett. Ezek az egyszerű hozzávalók a Margherita pizza, és az egyik legnépszerűbb saláta alapjai is. Csupán három dolog, de a kombinációjukkal nagyszerű ízeket érhetünk el, mindegy, hogy milyen formában készítjük.
A caprese saláta minden étlapon megtalálható, általában az előételek között. De mivel az olaszok köztudottan sok salátát fogyasztanak – tészták, pizza és húsok mellé is esznek egy kis adagot – köretként is felszolgálják. Az eredeti sóval és olívaolajjal ízesített verzió mellett ma már régiónként többféle változattal is találkozhatunk. 

Van, ahol pestoval ízesítik, vagy balzsamecettel locsolják meg. Helyenként a bazsalikomot rukkola helyettesíti, vagy oregánóval fűszerezik. Bárogy is készül a caprese saláta, csak finom lehet, főleg, ha bivalymozzarellát veszünk hozzá. 
Én a legegyszerűbb verzióhoz is szoktam egy kis bazsalikom olajat készíteni. Ehhez mozsárban összetörök néhány bazsalikom levelet, majd olívaolajjal krémesre keverem. Ezzel meglocsolva a caprese valami isteni lesz. 

Hozzávalók

1 csomag mozzarella
2 érett paradicsom
6-8 level friss bazsalikom
só, bors, olívaolaj

Elkészítés
A mozzarelláról öntsd le a vizet és vágd vékony szeletekre. 
A paradicsomot mosd meg, és ezt is karikázd fel. 
Egy tálra felváltva, átfedésben rakd le a paradicsom karikákat, a mozzarella szeleteket majd a bazsalikom leveleket. Szórd meg sóval és locsold meg kevés olívaolajjal.