A perec, ami kerek.
A perec lengyelül obwarzanek és kerek. Olyan, mintha a mi perecünk és az amerikai bagel keresztezése lenne. Főként Krakkóra jellemző kenyérféle. Lehet szezámos, mákos, sós, pikáns, fűszeres. Amikor Krakkóban jártam végigkóstoltam a kínálatot, mert minden sarkon található egy perecekkel megpakolt kis stand, ami mellett nem lehet úgy elmenni, hogy ne venne egyet az ember. Ha Krakkóban jártok, ti se hagyjátok ki, ha viszont mostanában nem utaztok arra, süssétek meg otthon!
Hozzávalók
∼12 darabhoz∼
100 ml víz
100 ml tej
egy csomag friss élesztő
1 teáskanál cukor
500 g liszt
2 eáskanál só
80 g vaj
reszelt sajt, mák, vagy szezám mag a szóráshoz
Elkészítés
A vizet és a tejet a cukkoral langyosíts fel, majd morzsold bele az élesztőt. Takard le, és hagyd, hogy felfusson.
A robotgép táljában mérd ki a lisztet, és a sót, morzsold bele a vajat, majd add hozzá a felfutott élesztőt is. A géppel készíts belőle egy fényes, ruganyos tésztát. Langyos helyen, letakarva keleszd 20-30 percet.
A tésztát borítsd ki egy lisztezett deszkára és oszd 12 részre. A tészta darabokat egyesével lapítsd ki, majd a felső oldalától fogva tekerd fel szorosan. Hengerlő mozdulatokkal nyújtsd ki 30-35 centis hurkára. A hurka egyik felét szorítsd le a deszkára, a másik végét pedig kezd el sodorni, így kicsit megtekeredik a tészta. A két végén jól nyomd össze, és igazítsd ki, hogy szép kerek formája legyen.
Az így kapott kerek pereceket dobd 2 percre forrásban lévő vízbe. Utána tedd sütőpapírral kibélelt tepsire, a tetejüket kend meg vízzel felvert tojással, majd szórd meg, amivel szeretnéd.
200 fokos sütőben 12-15 perc alatt süsd készre.