Kellemesen melengető egy szeles tavaszi napon.
A kardamom is a gyömbérfélék családjába tartozó fűszer, így nagyon jól kiegészítik egymást a közönséges gyömbérrel. Nem csoda, hogy a Közel-keleti konyha mindkettőt, akár együtt is, nagy előszeretettel használja. Az íze nagyon jól áll elég sok zöldségnek: a sütőtöknek, az édesburgonyának, a répának, de, hogy ne csak sárga dolgokat említsek, a cukkininek is.
Ha sárgarépa levest készítek a gyömbért sosem hagyom ki belőle, de általában használok még mellette valamilyen más ízt is, hogy mindig kicsit más legyen. Facsartam már hozzá narancsot, főztem almával, krémesítettem kókusztejjel, most pedig egy kis kardamommal egészítettem ki.
Hozzávalók
∼4 főre∼
1 kisebb fej vöröshagyma
3 szál sárgarépa
negyed ujjnyi friss gyömbér reszelve
1 teáskanál őrölt zöld kardamom
5 dl liter víz
1 dl tejszín
só, bors, olaj
Elkészítés
A zöldségeket pucold meg és darabold fel. Egy lábosban hevítsd fel az olajat, majd kis lángon párold üvegesre a hagymát. Add hozzá a répát, a gyömbért, forgasd össze. Amint színt kapott, fűszerezd a kardamommal, amit nagy lángon piríts addig, amíg illatozni nem kezd. Öntsd fel a vízzel, sóval és borssal állítsd be az ízeket, majd félig lefedve főzd, amíg a répa meg nem puhul (kb. 20 perc). Botmixerrel turmixold le, add hozzá a tejszínt és forrald össze.
Házi krutonnal és friss korianderrel megszórva kínáld.