Nem is olyan nehéz, mint gondolnád.

Te is jártál már úgy, hogy kicsit túlverted a tejszínt, és nem selymes hab, hanem darabos massza lett belőle? Ilyenkor nem szabad abbahagyni a munkát, és vonakodva ugyan, de megenni a sütivel, esetleg kidobni, hanem tovább kell dolgozni, mert 10-15 perc alatt máris vajat csinálhatunk a tejszínből. 
Az első vajam én is egy véletlennek köszönhetem. Tortához szerettem volna felverni a tejszínt, közben megszólalt a telefon, én meg belefeledkeztem a beszélgetésbe. Mire ráeszméltem, hogy a konyhában ott a dolgozó robotgépben a tejszín, már vaj lett belőle. Azóta többször készítettem már tudatosan vajat, amiről ugye nem kell mondanom, sokkal finomabb, mint a bolti. 🙂 

Hozzávalók
∼kb. 200 g vajhoz∼

1 l minimum 30%
zsírtartalmú tejszín

Elkészítés
A tejszínt öntsd a robotgép táljába és kezd el felverni, mintha tejszínhabot készítenél. Ne állj meg, amikor a hab tökéletes, hagyd, hogy a gép dolgozzon tovább, amíg a tejszín eleinte szemcsés nem lesz, majd kettéválik vajra és íróra. Ez kb. 10 perces folyamat. 
Az írót öntsd le, tedd el, később például muffinhoz használhatod.
A vajat tedd egy gézlapba, majd folyó víz alatt mosd kicsit át, nyomkodd ki belőle a vizet. Formázd és tedd a hűtőbe 1 éjszakára. Másnap már fogyaszthatod is.