Krémes, gombás metélt.

A több, mint 300 különböző olasz tésztaforma közül a metélt az egyik kedvencem. Ezt készítem legtöbbször, valószínű azért, mert ezzel van a legkevesebb munka. Akár kézzel, akár tésztagéppel dolgozunk, a begyúrt tésztát csak ki kell nyújtani, majd egyszerűen kb. 10 mm-es csíkokra vágni. Ráadásul bármilyen szószt készíthetünk hozzá. A gombát most egy kis tejszínnel és gorgonzolával tettem krémessé. 

Hozzávalók
∼2 főre∼

170 g durumliszt
2 tojás
1 kisebb fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
100 g gomba
100 ml tejszín
50 g gorgonzola
só, bors, majoranna, olívaolaj

Elkészítés
A lisztet mérd ki, borítsd egy deszkára, majd készíts egy nagy kráter a közepébe. Üsd bele a tojásokat, dolgozd össze egy villával, majd részletekben keverd bele a lisztet. Ha összeálltak a hozzávalók, gyúrd a tésztát, amíg a felülete homogén, ruganyos nem lesz. Ha a tésztát ragacsosnak érzed annak ellenére, hogy felvette az összes lisztet, adj még hozzá kevés lisztet. Tészanyújtó géppel, vagy nyújtófával nyújtsd vékonyra, vágd fel kb. 10 mm-es csíkokra. Forró, sós vízben 2-3 perc alatt főzd ki.
A vöröshagymát és a fokhagymát pucold meg, aprítsd fel, kis lángon, kevés olívaolajon 10 perc alatt párold puhára. Dobd rá a felszeletelt gombát, pirítsd kicsit, sózd, borsozd és fűszerezd majorannával. Öntsd rá a tejszínt, adj hozzá a tészta főzővizéből néhány evőkanállal, majd forgasd bele a tésztát is. Keverd bele a darabokra vágott gorgonzolát, ami kissé megolvad a meleg szószban.