Olasz utcai kaja.
Az arancini nem más, mint töltött, rántott rizotto. Eredetileg Húsvétkor készítették, amit nem csodálok, hiszen nem egy 10 perces fogás. A szicíliai finomság eredetileg két étel ötvözete új formában: sáfrányos rizotto és bolognai raguval töltve és rántva. Ma már számos verziója megtalálható az egész országban: töltik csak sajttal, vagy zöldésgekkel, de az is lehet, hogy egyszerűen csak a rizottot használják fel az arancini készítéséhez. Nem kell étterembe ülni ahhoz, hogy megkóstoljuk, az utcán sétálva is fogyaszthatunk. Legalább olyan elterjedt, mint a pizza, mégis kevesebbet hallani róla. Az időigényessége ellenére könnyű elkészíteni, és érdemes is kipróbálni. 🙂
Hozzávalók a rizottohoz
∼12 darabhoz∼
400 g Arborio rizs
1 fej vöröshagyma
1,5 dl fehérbor
0,15 g sáfrány
1 l hús-, vagy zöldség alaplé
só, bors
Hozzávalók a raguhoz
300 g darált hús
1 fej vöröshagyma
1 nagyobb gerezd fokhagyma
1 közepes szál sárgarépa
1 szál angolzeller
1 evőkanál paradicsompüré
1 babérlevél
1 kisebb ág rozmaring
só, bors, víz
Hozzávalók az összeállításhoz
1 csomag mozzarella
100 g zöldborsó
liszt
3 tojás
panírmorzsa
1/2 l olaj
Elkészítés
A rizottohoz a hagymát pucold meg és aprítsd fel. Hevíts olajat egy serpenyőben, majd kis lángon pároljd meg rajta a hagymát. Add hozzá a megmosott rizst, és kicsit pirítsd le. Öntsd fel a fehérborral, nagy lángon várd meg, míg elillan az alkohol tartalma, majd vedd kicsire a lángot a serpenyő alatt és öntsd fel egy merőkanál alaplével. Folyamatos kevergetés meleltt főzd. Amint felveszi a rizs a levet, adj hozzá egy újabb merőkanállal. A második felöntés után sózd, borsozd és add hozzá a sáfrányt. A felöntést addig folytasd, amíg elfogy az alaplé, a rizs pedig megpuhul. Fedd le, hagyd állni 10 percet. Utána vedd le a fedőt, hogy kihűlhessen a rizotto. Ekkor keverj el benne egy tojást, és tedd a hűtőbe 2-3 órára.
Elkészítés
A raguhoz a kétféle hagymát pucold meg és aprítsd fel. A répát és a zellert vágd kisebb darbokra. Hevíts olajat egy serpenyőben, majd kis lángon párold meg rajta a hagymát. Add hozzá a répát és a zellert, és párold tovább 10 percig. Vedd fel a lángot, add hozzá a húst, majd pirítsd le minden oldalát. Keverd hozzá a paradicsompürét, önsd fel vízzel, sózd, borsozd, végül mehetnek bele a fűszerek is. Kis lángon félig lefedve főzd 4-5 órát. Időnként kevergesd meg. A szósz sűrű lesz, de ha főzés közben nagyon elfőne a leve, pótold.
Elkészítés
Az arancini összeállításához a mozzarellát kockázd fel, és keverd hozzá a kihűlt bolognai raguhoz a zöldborsóval együtt. A rizsből vegyél egy nagy kanállal a kezedbe, a közepére tegyél egy kis adagot a raguból, majd fedd be egy másik kanál a rizzsel. Formázz belőle labdát. Az így kapott rizsgolyókat lisztben, tojásban, majd morzsában panírozd ki, tedd egy tányérra, és pihentesd a hűtőben 30 percet. Forró olajban süsd aranybarnára.
Oreganoval, vagy bazsalikommal ízesített paradicsomszószt kínálj mellé.