Édesség Szicilíából.

Régen karneváli desszert volt, de mára annyira népszerű lett, hogy egész évben kapható. A kis töltött tészta hengereg érdekessége, hogy a tésztája borral készül, tölteléke pedig  valamilyen ricotta krém. 
A hengerre tekert olajban kisütött finomság a Dél-olaszok végjegye. Ha arra járunk, lépten-nyomon találkozni vele. Mivel idén nem dúskáltunk a fánkban, valahogy nem volt kedvem 4-5 félét sütni, ahogy tavaly, a szezon végére azért csak befigyelt ez az olasz finomság.  

 

Hozzávalók
∼12 darabhoz∼

50 g tojás
50 g édes fehérbor
2 evőkanál olívaolaj
200 g liszt
250 g ricotta
100 g porcukor
2 evőkanál kakaópor
1 marék durvára tört pisztácia
olaj a sütéshez

Elkészítés
A tojást egy villával verd fel egy tálban, majd add hozzá a bort és az olívaolajat. Jól keverd össze, majd fokozatosan keverd bele a lisztet. Gyúrj belőle homogén tésztát, majd folpakkba tekerve pihentesd 1 órát.
A ricottát keverd habosra a cukorral, add hozzá a kakaóport, és tedd a hűtőbe, amíg kisütöd a cannolikat.
A tésztából pihentetés után formázz egy hurkát, majd oszd 12 részre. A kis darabokat nyújtsd ki 1 centi vékony kör alakra, majd egy lisztezett fém hengerre (10 centi hosszú, 2,5 centi átmérőjű) tekerd fel. A tésztát a találkozásnál jól nyomkodd össze.
Forró olajban süsd ki a cannolikat. Miután kivetted az olajból, hagyd hűlni, és óvatosan húzd ki a tésztából a hengereket. 
A ricotta krémet töltsd egy habzsákba, tedd rá a csillag végű nyomófejet, és tölts krémet minden tészta rúdba. A krém kilátszó végeit szórd meg durvára tört pisztáciával.