Thai konyhai alapok.

A curry paszta igazi ízbomba, készüljön bármilyen színben is. Őrölt és friss fűszerek keveréke, a thai konyha egyik alapvető ízesítője. Főbb változatai a brutál chilis piros, a lágyabb sárga és a kellemesen melegető zöld. 
A túl csípős ételeket nem szeretjük, ezért  legtöbbször zöld curryt készítek. Ez a változat nem annyira csípős, inkább csak enyhén pikáns, és bármilyen thai jellegű ételt ízesíthetünk vele. Ugyan olyan jól illik a csirkehúshoz, mint halakhoz, vagy zöldségekhez. 
Előre is készíthetsz nagyobb adagot, ait nem használsz el, lefagyaszthatod, vagy kis üvegben olajat a tetejére öntve is tartósíthatod néhány hétig.

Hozzávalók
1 adaghoz∼

1 teáskanál koriander mag
1/2 teáskanál édeskömény
1/4 teáskanál római kömény
1 szál citromnád
1 szál újhagyma
1 zöld chili
1 csokor friss koriander
fél ujjnyi friss gyömbér
2 gerezd fokhagyma
1 lime reszelt héja és leve
2 evőkanál halszósz
3 evőkanál sűrű kókuszkrém

Elkészítés
A koriander magot és a kétféle köményt tedd egy száraz serpenyőbe, és kis lángon pirítsd addig, amíg illatozni nem kezdenek. Ekkor zárd el a lángot, és hagy kicsit hűlni a fűszereket.
Közben távolítsd el a citromnád fás részeit, pucold meg az újhagymát, a gyömbért, és a fokhagymát, majd vágd nagyobb darabokra. Tedd őket a botmixel táljába, reszeld hozzá a lime héját, csavard bele a levét. Add hozzá a koriandert, a halszószt és a kókuszkrémet is (én mindig konzerv kókusztejet használok, de ebben az esetben csak lekanalazom a doboz tetejére kiült zsíros krémet). 
A fűszereket egy mozsárban törd meg kicsit, majd ezt is tedd a tálba. A botmixerrel jól turmixold le az egészet, míg egy homogén zöld szószt nem kapsz.