Olasz ízek 30 perc alatt.
Hétvégén belefutottam Nigella Lawson egyik főzőműsorába, melyben megemlítette, hogy nem szégyelli, hogy rendszeresen használ mirelit, vagy konzerv alapayangokat. Teljesen egyetértek vele, mert ha az a fagyasztott, vagy konzerv a megfelelő eljárással és minőségben készül, ugyan olyan egészséges és finom ételt készíthetünk belőle, mint frissből.
Nálam – ahogy Nigellánál is – mindig van a mélyhűtőben zöldborsó, a spejzban pedig tonhalkonzerv, paradicsompüré és passata, amik tökéletes alapanyagai egy tésztaszósznak. Néhány friss hozzávalóval kiegészítve isteni ízeket hozhatunk elő a félkész, vagy tartósított alapanyagokból is. Hétvégén egy tonhalkonzervet kaptam elő, és készítettem belőle egy fennséges szószt a házi tésztámhoz.
Hozzávalók
∼2 főre∼
170 g durumliszt
2 tojás
fél fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
fél szál szárzeller
1 tonhal konzerv
1 evőkanál paradicsompüré
2 dl víz
1 csokor petrezselyem
só, bors, olívaolaj
mozzarella a tálaláshoz
Elkészítés
A tésztához a lisztet szórd egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy lyukat, majd ütsd bele a tojásokat. Egy villával dolgozd össze először a tojásokat, majd kis adagokban, folyamatosan keverd bele a lisztet. Ha már nagyon ragacsos, folytasd a kezeddel, és gyúrj 10-12 perc alatt egy homogén tésztát.
Géppel, vagy sodrófával nyújtsd ki, és vágd fel 6-10 mm széles tagliatelle (metélt) formára. Lisztben kicsit forgasd át, és hagyd a deszkán, amíg elkészíted a szószt.
A mártáshoz a hagymákat és a szárzellert aprítsd fel, és olívaoljon, kis lángon párold 8-10 percig. Utána add hozzá a paradicsompürét és a vizet, sózd, borsozd, és jól keverd össze. Kis lángon rotyogtasd
további 8-10 percig. Utána mehet hozzá a tonhal és a felaprított petrezselyem.
A tésztát 5-6 perc alatt főzd ki sós, logobó vízben, majd néhány kanál főzővízzel együtt add a szószhoz.
Felkockázott mozzarellával megszórva tálald.