Szikkadt kenyérből is lehet finom étel.

Ételt nem dobunk ki. Ezért én is igyekszem minden maradékot felhasználni valamilyen újabb formában, ha már nem esszük meg. Amikor gyerek voltam, a spejzunkban volt egy nagy zsák, amiben a szikkadt kenyeret gyűjtöttük. Ebből egy kézi darálóval a Nagypapám mindig prézlit készített.
Az étel újrahasznosításának nagy mesterei az olaszok, akik szinte mindenből képesek egy-egy új fogást varázsolni.  Felhasználják a szikkadt kenyeret is, de nem prézi lesz náluk belőle, hanem egy számomra meglepő étel, a kenyérleves. A szegények eledele volt, a háború idején készítették, és azért került a kenyér a levesbe, hogy tartalmasabb legyen. Néhány olyan alapanyagot, mely szinte minden családban megtalálható volt még a nagy szegénység idején is, csak összefőztek, fűszereztek, majd a kenyérrel tették táplálóbbá. Most én is kipróbáltam a múlt héten sütött kenyér maradékából.

Azt nem mondom, hogy minden nap ilyet fogok enni, de meglepően finom volt. Olyan, mintha nyáron a friss paradicsomal jól bedörzsöltem volna a kenyeret. 

Hozzávalók
∼2 főre∼

1 fej fokhagyma
1 csokor bazsalikom
1 doboz darabolt paradicsomkonzerv
2 dl víz
2 szelet szikkadt kenyér
só, bors, olívaolaj, parmezán

Elkészítés
A fokhagymát aprítsd fel, majd futtasd meg olívaolajon. Add hozzá az összetépkedett bazsalikom leveleket, majd a paradicsom konzervet. Sózd, borsozd és forrald össze. Ha savanykásnak érzed, adj hozzá egy-két korty tejet, ami lágyítja a paradicsom ízét. 
A kenyeret daraboltdfel, add a leveshez, majd forralj rajta még egyet. 
Tálaláskor bazsalikom levelekkel és parmezánnal megszórva tálald.