Különleges tészta akár hétköznap is.

Az olasz vermicelli tészta megegyezik a mi cérnametéltünkkel, az olaszok azonban nem levesbe teszik, hanem egy krémes citromszósszal tálalják.
Fekete tésztát általában a halas fogásokhoz készítenek, hiszen a színezék a tintahal tintája. Mivel azonban a halakhoz jól illik a citrom, hal nékül is elkészíthetjük csupán a citrussal.
A tintahal tintájától nem kell megijedni, a tészta íze nem lesz tömény halas, a tinta illata erősebb az ízénél. Mivel szinezéknek használjuk, gyúrás közben bizony megfogja a kezed és a deszkát is, amin dolgozol, de természetes színezék lévén mindenről könnyen lemoshatod, nem fog foltot, nyomot hagyni. Én kis tasakokban a Metro áruházban szoktam venni, ami azért nagyszerű, mert kell egyszerre megbontani egy fél literes, vagy literes üveget. 

Hozzávalók
∼82-3 főre∼

250 g durum tésztaliszt
3 M méretű tojás
2 evőkanál vaj
1 dl tejszín
1 citrom reszelt héja és leve
10 dkg reszelt parmezán
só, bors

Elkészítés
A lisztet borítsd ki egy deszkára, csinálj a közepébe egy nagy lyukat. Üsd bele a tojásokat, és egy villával dolgozd el őket, madj add hozzá a tintát. Lassan kezd el a tojásokhoz keverni a lisztet, majd ha összeálltak a hozzávalók gyúrj  egy homogén, rugalmas tésztát.
A tésztát oszd négy részre, azokat a darabokat, amiket épp nem használsz, tekerd be folpakkba, nehogy kiszáradjanak. A tésztát nyújtsd ki. Ha nyujtófával dolgozol nyújtsd annyira vékonyra, hogy ha a tészta alá fújsz, az felemelkedjen a deszkáról.

éHa kész, késsel vágd fel nagyon vékony csíkokra. Ha gépet használsz, nyújtsd a tésztát az utolsó fokozatig, majd vágd fel a vermicelli vágó résszel.
Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd add hozzá a tejszínt. Forrald össze, utána keverd bele a citrom héját és kicsavart levélt. Sózd, borsozd, majd kis lángon főzd össze a szószt.
Ha a szósz kész, lobogó sós vízben főzd ki a friss tésztát 1 perc alatt, majd forgasd bele a citromos mártásba.
Tálaláskor szórd meg a parmezánnal.