Pesto és tészta a legjobb párosítás.
A pappardelle a toszkán régió egyik legkedveltebb tésztája, a metéltek sorát gazdagítja. Neve az olasz pappara, vagyis habzsol szóból ered. Nem tudom, ti hogy vagytok vele, de nálam jöhet bármilyen formájú tészta, nem csak a pappardellét habzsolom be. 🙂
Az olaszok nagyon szeretik a spenóttal zöldre színezett tésztát pappardelle formára vágni, majd dió pestoval tálalni. Én most egy egyszerűbb verziót készítettem, bár zöld színből itt sem volt hiány, azt azonban a bazsalikomnak köszönhettem.
Hozzávalók
∼2 főre∼
200 g durum tésztaliszt
kb. 80 ml víz
1 csokor friss bazsalikom
1 gerezd fokhagyma
1 marék fenyőmag
1 marék parmezán
kb. 1 dl olívaolaj
Elkészítés
Egy mozsárban törd össze a bazsalikom leveleket és a fokhagymát egy kevés sóval. Utána add hozzá a fenyőmagot, majd a parmezánt, dolgozd össze, végül pedig öntsd fel annyi olívaolajjal, hogy egy sűrű krémet kapj.
A lisztből és a vízből gyúrj egy ruganyos tésztát, majd géppel, vagy nyújtófával nyújtsd ki kb. fél centi vékonyra. Vágd késsel, vagy derelyevágóval 2-3 centi széles, 15 centi hosszú csíkokra, majd főzd ki sós, forró vízben.
A pestot tedd egy serpenyőbe, melegítsd fel, adj hozzá a tészta főzővizéből, hogy egy kicsit lágyíts rajta. Keverd hozzá a kifőtt tésztát.
Parmezánnal megszórva tálald.