Nem csak a házi tészta, a gnocchi is lehet színes.
A gnocchi eredetileg főtt krumplival készül, de a burgonya többféle zöldséggel helyettesíthető. Kiválthatjuk édesburgonyával, sütőtökkel, vagy céklával, amivel most én is elkészítettem. A krumpli ilyenkor már nem mindig jó, ráncos, vagy vizes, de a céklának szezonja van, így adja magát, hogy akár durumtésztába gyúrjuk, akár gnocchit készítsünk belőle. Hozzá pedig egy egyszerű, ám különlegesebb szósz illik, ami nagyon jól kiegészíti a cékla édeskés, ám kicsit fás ízét. Ezért az egyszerű fűszeres vajhoz adj egy kevés frissen facsart mandarin levet.
Hozzávalók
∼4 főre∼
300 g célka
1 tojás
2 nagy csipet só
kb. 500 g liszt
50 g vaj
1 ág friss rozmaring
1 mandarin leve
Elkészítés
A céklát pucold meg, kockázd fel, és főzd puhára. Szűrd le, majd egy bormixerrel pürésítsd. Ha úgy érzed, hogy túl sok a leve, kanalazd egy szűrőbe, és hagyd, hogy 1-2 óra alatt lecsöpögjön a leve.
A céklapürét keverd össze a tojással, sóval majd adj hozzá annyi lisztet, hogy egy könnyen gyúrható, de már nem ragacsos tésztát kapj. Oszd kisebb részekre, majd formázz belőlük hurkát, forgasd jól lisztbe, majd vágd fel kb. 1 centis darabokra. Hogy a gnocchi több szószt tudjon felvenni pörgesd át a kis gombócokat egy villa, vagy parmezán reszelő hátán, vagy bordázón.
éForralj egy lábosban vizet, dobd bele a gnocchikat, várd meg amíg feljönnek a víz tetejére, ekkor kiveheted.
Egy másik lábosban olvaszd fel a vajat, tedd bele a rozmaringot, majd a mandarin levét, pár percig kis lángon főzd, hogy az ízek összeérjének. Forgasd bele a gnocchit, és tálald.