Ebéd 20 perc alatt friss tésztából.
Lehet bármilyen drága robotgépem, jó minőségű késem, vagy szuper serpenyőm, akkor is a tésztagépem lesz a konyhám legszeretettebb darabja. Nagyon sokat használom, nem csak a tészta nyújtására, hanem a formázására is hiszen az alapgéphez járó tagliatelle (illetve tagliolini, ami egy lehelettel keskenyebb) vágóval egy igazi jolly joker forma készíthető.
A tagliatelle Közép-Olaszországban található Marche régió (Toszáka és Umbria mellett az Adria partján terül el) kedvelt tésztaformája. Készülhet tojással és tojás nélkül is. Jolly joker, mert bármilyen szószhoz illik, ugyan úgy tálalják nehezebb húsos és könnyebb, zöldséges feltétekkel, vagy csak reszelt parmezánnal, olívaolajjal, esetleg kevés friss bazsalikommal.
Ajándékba is szoktam készíteni, mert néhány szálat feltekerve mutatós kis fészkeket kapunk, amiket megszárítva, becsomagolva adok át.
Hozzávalók
∼2 főre∼
200 g durum tésztaliszt
kb. 80 ml víz
30 dkg 2-3 féle eredei gomba vegyesen (szezon szerint)
2 gerezd fokhagyma
1 marék parmezán
olívaolaj, só, bors, kakukkfű
Elkészítés
A lisztet mérd ki egy tálban, majd add hozzá a vizet és gyúrd, amíg egy homogén, ruglmas tésztát nem kapsz. Tészanyújtó géppel, vagy nyújtófával nyújtsd ki és csíkozd fel kb. 10 mm-es csíkokra. Forró, sós vízben 2-3 perc alatt főzd ki.
A gombákat egy kefével tisztítsd meg, a nagyobb darabokat vágd félbe, negyedbe. A fokhagymát pucold meg, aprítsd fel, és futtasd meg egy kis olívaolajon. Add hozzá a gombát, pirítsd egy kicsit, majd sózd és borsozd meg, valamint ízesítsd kakukkfűvel. Párold 8-10 percig, ennyi idő alatt elfő
a sótól kieresztett víz nagy része a gomba alól. Adj hozzá 1 nagy marék reszelt parmezánt, és keverd hozzá a kifőzött tésztát.
Extra adag parmezánnal megszórva tálald.