Istani halleves 30 perc alatt.

Az egyik gyengém a halleves. Nem a magyar, pontyból készült zsíros halászlé, hanem a mediterrán országokra jellemző, általában 3-6 féle halból készülő, sűrű, paradicsomos leves, amit vagy pirítóssal, vagy rizzsel fogyasztanak. A gyerekkorom halászleveit az utóbbi években ez a leves váltotta fel, amit még még azok is megesznek, akik a halászlevet sosem szerették. 
Ezt a hallevest számtalan változatban ehet készíteni, már csak attól más lesz, hogy más halat veszünk hozzá, mint előző évben. Idén Gennaro Contaldo Fast cook Italian (a könyv csak angol nyerlen érhető el, megrendelhető a www.bookdepository.com oldalon) című szakácskönyvében található egy 30 perces verziót készítem el három fajta hallal. 

Hozzávalók

1 nagy fej vöröshagyma
1 szál angolzeller
2 szál sárgarépa
300 g garnéla
200 g tintahal
200 g tőkehal
1 dl fehérbor
6 dl passata
1 csokor friss petrezselyem
só, bors, babérlevél, olívaolaj

Elkészítés
A zöldségeket pucold meg és aprítsd fel, a hagymát apró, a többit nagyobb kockákra. A tintahalat ha szükséges tisztítsd meg és karikázd fel, a tőkehalat vágd közepes kockákra.
Egy nagy fazékban hevíts fel kevés olívaolajat, majd dobd rá a zöldségeket és a babérlevelet. Pirítsd le őket. Utána mehetnek hozzá a halak és pirítsd tovább. Vedd nagy fokozatra a lángot, öntsd fel a borral, és hagyd, hogy az alkohol elillanjon. Ekkor vedd ki a tőkehal darabokat és tedd félre. 
Öntsd a lábosba a passatat, sózd, borsozd ízlés szerint és kis lángon fedő alatt főzd a levest 10-15 percig. Ekkor tedd vissza a tőkehalat, és főzd még 5 percet. 
Pirítóssal és petrezselyemmel megszórva tálald.