Egy szuper gasztroajándék.

Az olajban eltett sajt egy olyan, nagyszerű ajándék, aminek biztos, hogy mindenki örül. A juh-, és kecskesajt az én két nagy kedvencem, amit fűszerekkel egy szép üvegbe pakolva pillanatok alatt elkészíthetünk.

Rozmaringos, kakukkfüves
kecskesajt

150 g lágyabb kecskesajt
1 ág friss rozmaring
2 ág friss kakukkfű
2 kis gerezd fokhagyma
8-10 szem színes bors
kb. 1,5 dl olívaolaj
1 db 2 decis befőttesüveg

Lilahagymás olívabogyós
juhsajt

150 g kemény juhsajt
2 kisebb lilahagyma
1 kis gerezd fokhagyma
10 szem magozott, töltetlen olajbogyó
1 kávéskanál morzsolt bazsalikom
1 késhegynyi őrölt feketebors
1 dl olívaolaj
0,5 dl vörösborecet
1 db 2 decis befőttesüveg

Elkészítés
A kecskesajtot kockázd fel, majd tedd az üvegbe a megmosott és szárazra törölt fűszerekkel és a megpucolt, egész fokhagyma gerezdekkel. 
Öntsd fel annyi olívaolajjal, hogy ellepje, zárd le az üveget és tedd hűvös helyre 10-14 napra. 

Elkészítés
A juhsajtot kockázd fel. A hagymákat pucold meg és karikázd fel, majd az olajbogyót is vágd szeletekre. A hagymákat és az olajbogyót keverd össze a bazsalikommal és a borssal.
Egy pohárban keverd össze az olívaolajat és a vörösborecetet. 
A juhsajtot és a hagymás keveréket rétegezve tedd bele a befőttesüvegbe, majd öntsd fel az olaj-vörösborecet keverékével. Zárd le az üveget és hűvös helyen érleld 10-14 napig.

A sajtok felbontás után hűvös helyen 3-4 hétig állnak el.