Klasszikus süti új köntösben.
Zserbó nélkül nincs karácsony. Ahogy anyukám készíti verhetetlen, de idén úgy gondoltam én is kipróbálom, és megsütöm a saját verzióm. Mivel az ilyen típusú sütemények készítése sosem tartozott az erősségeim közé, ezért a hagyományos zserbó ízt egy új formával ötvöztem. Így készült a családi receptből ez a sütinyalóka.
Hozzávalók a süti alaphoz
175 g liszt
25 g cukor
100 g vaj
0,5 dl tej
40 g élesztő
1 felvert tojás fele
Hozzávalók az összeállításhoz
50 g darált dió + 1 marék durvára vágott dió
50 g porcukor
6-7 evőkanál baracklekvár
200 g jó minőségű csokoládé
Elkészítés
A süti alap hozzávalóit mérd ki a robotgép táljában (az élesztőt sem kell megfuttatni, csak belemorzsolni), és dolgozd össze. Nyújtsd ki fél centi vékonyra, tedd egy tepsibe, majd pihentesd 30 percet. Ezután tedd 150 fokos sütőbe, és 10-15 perc alatt süsd készre.
A kész lapot hagyd hűlni, majd daráld le késes robotgépben.
Elkészítés
A morzsás alapot keverd össze a dióval és a porcukorral, majd adj hozzá annyi lekvárt, hogy jól formázható legyen. Készíts belőle golyókat, szúrd fel őket egy pálcára, majd tedd a hűtőbe 1 órára.
Gőz fölött, vagy fondüben olvaszd fel a csokit, mártsd bele a zserbó golyókat, a tetejüket pedig szórd meg a durvára vágott dióval.