Lehet előétel, vagy gasztroajándék.
Az olajban készített finomságokat általában gyorsan elkészíthetjük, csak egy üvegbe kell tenni a friss hozzávalókat és készen is vagyunk. Sajtok és zöldségek, amikkel legtöbbször találkozunk. Ez a joghurtgolyó kicsit különlegesebb, és az elkészítése is több időt vesz igénybe, de megéri kirpóbálni. Még pont időben vagyunk ahhoz, hogy karácsonyi ajándék lehessen belőle.
Hozzávalók
1 db 2 decis üveg
350 g natúr joghurt
1/2 teáskanál só
2-3 babérlevél (friss, vagy szárított)
3-4 ág friss kakukkfű
kb. 1,5 dl olívaolaj
géz vagy konyharuha
Elkészítés
A joghurtot keverd össze a sóval, majd tedd egy géplappal, vagy konyharuhával kibélelt szűrőre. Rakj alá egy tálat, és tedd 2 napra a hűtőbe. A joghurtból ezalatt kicsöpög a folyadék, összeáll, és olyan állaga lesz, mint a ricottának.
Egy kanál segítségével a joghurtból formázz kis golyókat, tedd őket egy tányérra. Kicsit ragacsos még az állaga, ezért tedd vissza a hűtőbe 3-4 órára, hogy megsziárduljon.
Egy tiszta befőttesüvegbe rétegezd a fűszereket és a joghurtgolyókat, majd öntsd fel annyi olajjal, amennyi ellepi. Hűtőben hagyd érni 1-2 hétig. Két hónapig áll el.